Külföld

Meghalt Duray Miklós felvidéki politikus

rtl.hurtl.hu

2022. december 30. 17:15

77 éves volt.

Életének 77. évében hosszan tartó, méltósággal viselt súlyos betegség után elhunyt Duray Miklós felvidéki magyar politikus, közíró, egyetemi tanár, írja a felvidek.ma. A lap a férfit „Esterházy János óta a felvidéki magyar közösség és politikai élet legnagyobb formátumú, meghatározó alakjának” nevezi.

Felidézik: Duray 1945 július 18-án született Losoncon. „Aki ismerte őt, tudja, nem túlzás azt mondani: az a típusú ember volt, aki egy nap alatt legalább kettőt élt. Ritkán lehetett őt otthon találni, tétlenül pedig soha. Ismerősei, s azok, akiket barátságával tüntetett ki, számíthattak a néha egészen képtelen időpontokban érkező telefonhívásokra, melyek mindig izgalmas és tanulságos beszélgetést jelentettek”.

1994 és 2010 között parlamenti képviselő volt a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsában. Az önkormányzati és közigazgatási, majd az emberjogi és kisebbségi bizottság tagjaként is dolgozott. 2010-ben fejezte be politikai pályafutását, a rá következő évben a Nyugat-magyarországi Egyetem címzetes egyetemi docense let.

Nyitókép: MTI / Mohai Balázs

#Külföld#Felvidék#politikus#gyász#halál

Címlapról ajánljuk