Külföld

Megdöntötte a panaszrekordot az ürülékkel dobált Meghan Markle-ről szóló Jeremy Clarkson-cikk

rtl.hurtl.hu

2022. december 20. 15:42

És már a parlamenti képviselők is felszólították a Sunt, hogy intézkedjen Clarksonnal szemben. 

Jeremy Clarkson nemrégiben a Sunban publikált, Meghan Markle-ről szóló cikke – amelyben azt írta, hogy sejtszinten gyűlöli Sussex hercegnőjét, továbbá hogy várja azt a pillanatot, amikor a meztelenül masíroztatott Markle-t ürülékkel dobálják – a legtöbb panasszal illetett anyag lett a brit sajtófelügyeletnél, írja a Guardian.

Az Independent Press Standards Organisation (IPSO) – az Egyesült Királyság legtöbb újságjának és magazinjának független felügyelő hatósága – szerint 

a cikkre, amelyet Clarkson kérésére hétfőn eltávolítottak a Sun honlapjáról, kedd reggel 9 óráig több mint 17 500 panasz érkezett.

„A szokásos eljárásaink szerint fogjuk megvizsgálni a beérkezett panaszokat. Ez a panaszok mennyisége miatt a szokásosnál hosszabb időt vesz igénybe” – mondta az IPSO szóvivője. Ez a szám egyébként meghaladta a médiafelügyelethez 2021-ben beérkezett összes panasz számát, 14 355-öt.

A cikkre egyébként számos parlamenti képviselő is reagált, többen közös levelet írtak a Sun szerkesztőjének, Victoria Newtonnak, hogy bocsánatkérést követeljenek, és hogy felszólítsák: intézkedjen Clarksonnal kapcsolatban. Levelükben azt írták, hogy Meghan Markle életét valós fenyegetések érték, és hogy a Clarksonéhoz hasonló cikkek hozzájárulnak a „gyűlölet és erőszak elfogadhatatlan légköréhez”.

Hozzátették, hogy a lehető leghatározottabban elítélik az erőszakos nőgyűlölő nyelvezetet. „Az ilyen nyelvezetnek nincs helye az országunkban, és elfogadhatatlan, hogy egy mainstream újságban megjelentethették” – írták. A képviselők szerint nem lehet hagyni, hogy ez a fajta viselkedés tovább folytatódjon őrizetlenül. „Üdvözöltük a hírt, hogy a Sun eltávolította a cikket, és most követeljük, hogy tegyenek lépéseket Clarksonnal szemben, és azonnal kérjenek bocsánatot Meghan Markle-től”. 

Clarkson egyébként úgy reagált, hogy „szerencsétlenül utalt a Trónok harca egyik jelenetére”, és bár egyáltalán nem kért bocsánatot, közölte, hogy a jövőben óvatosabb lesz.

Nyitókép: Meghan Markle a londoni Kensington-palota kertjében 2017. november 27-én. Fotó: MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga

#Külföld#meghan markle#jeremy clarkson#képviselők#ipso#felügyelet

Címlapról ajánljuk