Külföld

Kanyonba zuhantak, telefonjuknak köszönhetik az életüket – videó a drámai mentésről

rtl.hurtl.hu

2022. december 19. 13:57

Térerő nem volt a mélyben, de a iPhone észlelte a balesetet, és műholdas segélyhívást indított.

Cloe Fields és barátja, Christian Zelada nemrég túléltek egy balesetet, pedig autójuk majdnem száz méter mélyen egy kanyonba zuhant Kaliforniában – írja a People

A pár kedden glendale-i otthonuk közelében kellemes hegyi kocsikázásra indult, amikor Zelada félreállt, hogy átengedjen egy másik autót. Másodperceken belül Hyundai Elantrájuk megpördült a kavicsos úton, és fejjel lefelé lezuhant egy szikláról az Angeles Forest Highway mentén.

„Csak fákat, földet és füstöt láttunk, fáknak ütköztünk” – mesélte a 23 éves Fields a lapnak. „Aztán éreztük a gurulást, és fejjel lefelé voltunk”. Miután kiszálltak a járműből, egymásra néztek, és látták, hogy csak néhány karcolás van rajtuk. „Aztán az első gondolatom az volt, hogy hol van a telefonom?”

Annak ellenére, hogy a meredek kanyonban nem volt térerő, Fields iPhone 14-es telefonja – amelyet a roncsoktól körülbelül 10 méterre talált meg – egy újfajta technológia segítségével automatikusan észlelte a balesetet, és műholdon keresztül SOS-hívást indított az Apple segélyhívó központjába. Onnan gyorsan értesítették a hatóságokat a balesetről és annak pontos helyszínéről. 

A Los Angeles megyei seriffhivatal munkatársai 30 percen belül ki tudták menteni Fieldst és Zeladát.

A Special Enforcement Bureau helikopterrel jutott le a kanyon mélyére, a csapat pedig taktikai mentősöket eresztett le, és egy kötél segítségével biztonságba helyezte a párt.  

Az Angeles Nemzeti Erdőben történt drámai mentésről készült videót a hatóságok közzétették a közösségi médiában.

Nyitókép: Twitter

#Külföld#kanyon#baleset#autó#hívás#műhold#iphone#térerő#segélyhívás

Címlapról ajánljuk