Külföld

Januári orosz offenzívától tartanak az ukránok, 200 ezer katona támadására számítanak Kijevben

rtl.hurtl.hu

2022. december 18. 7:30

Az amerikai hírszerzés szerint ugyanakkor egyelőre semmi sem utal arra, hogy ismét megtámadják az ukrán fővárost.

Miközben az orosz haderő pénteken ismét rakétákkal támadta Ukrajna infrastruktúráját, Vlagyimir Putyin orosz elnök a katonai vezetőivel egyeztetett – írta a BBC

Egyes ukrán katonai tisztviselők azt állították, hogy Oroszország offenzívát tervez, feltehetően a jövő év elején.

A pénteki találkozóról készült felvételen Vlagyimir Putyin mellett Szergej Sojgu védelmi miniszter és Valerij Geraszimov fegyveres erők főnöke is látható. Utóbbi jelenléte véget vet az interneten keringő pletykáknak, miszerint elbocsátották pozíciójából.

A megbeszélésen jelen volt Szergej Surovikin légierő tábornok is, akit októberben neveztek ki Oroszország ukrajnai parancsnokává.

Valerij Zaluzsnyij tábornok, az ukrán hadsereg parancsnoka a találkozót kommentálva azt mondta, Moszkva 200 ezer katonát készít fel annak érdekében, hogy 2023 elején új offenzívát indítson Ukrajna ellen. 

Hozzátette, hogy 

a támadás Fehéroroszországból indulhat és Kijev irányába tarthat majd. 

Vlagyimir Putyin hétfőn meglátogatja fehérorosz kollégáját Minszkben – jegyezte meg a BBC, amely ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy az amerikai tisztviselők szerint semmi nem utal egy újabb orosz invázióra. John Kirby, a Fehér Ház szóvivője is azt mondta, hogy az amerikai hírszerzés szerint nem várható támadás Kijev ellen. 

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter már korábban is beszélt arról, hogy az oroszok a sorozatos vereségek és problémák ellenére is képesek lehetnek egy nagy támadást indítani Ukrajnában.

Nyitókép: Gavriil Grigorov/MTI/EPA/Szputnyik/Kreml pool

#Külföld#vlagyimir putyin#offenzíva#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk