Külföld

Két ballisztikus rakétát lőtt ki Észak-Korea

rtl.hurtl.hu

2022. december 18. 6:30

A nemzetközi szankciók ellenére Phenjan idén példátlanul sok rakétatesztet hajtott végre, és kilőtt egy olyan interkontinentális ballisztikus rakétát is, amellyel az Egyesült Államok területét is képes elérni.

Észak-Korea két ballisztikus rakétát lőtt ki a Japán-tenger irányába vasárnap – közölték a japán és a dél-koreai hatóságok.

A japán védelmi minisztérium szerint a rakéták 500 kilométert tettek meg, és legfeljebb 550 kilométeres magasságba emelkedtek, majd Japán különleges gazdasági övezetén kívül a tengerbe csapódtak. Károkat valószínűleg nem okozott.

Az incidenst követően Japán pekingi nagykövetségén keresztül tiltakozott Phenjannál – jegyezte meg Ino Tosiro, a védelmi miniszter helyettese.

Japán pénteken bejelentette, hogy megkétszerezi a hadsereg fejlesztésére szánt kiadásokat a következő öt évben, azzal a céllal, hogy a hadsereg megelőző csapások végrehajtására is képessé váljon. 

Tokió szerint Phenjan katonai tevékenysége közvetlen fenyegetést jelent Japánra nézve.

Észak-Korea pénteken jelezte: sikeresen tesztelt egy nagy tolóerejű, szilárd tüzelőanyaggal működő hajtóművet egy új fegyver kifejlesztése céljából.

A nemzetközi szankciók ellenére Phenjan idén példátlanul sok rakétatesztet hajtott végre, és kilőtt egy interkontinentális ballisztikus rakétát, amellyel az Egyesült Államok területét is képes elérni.

Nyitókép: A KCNA észak-koreai állami hírügynökség által 2022. november 27-én közreadott képen Kim Dzsong Un észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt első titkára és lánya katonák körében egy Hvaszong-17 típusú, közepes hatótávolságú, ballisztikus rakéta indításának megtekintése után egy meg nem nevezett észak-koreai helyszínen – Fotó: MTI/AP/KCNA

#Külföld#észak-korea#rakéta#kísérlet

Címlapról ajánljuk