Külföld

Visszaállították a két napja letiltott újságírók Twitter-fiókjait

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. december 17. 11:20

Egyre kaotikusabb az Elon Musk által 44 milliárd dollárért megvásárolt, kézivezérlésre állított közösségimédia-oldal működése.

A Twitter visszaállította azoknak az újságíróknak a fiókjait, akiket nemrég tiltottak le a platformról a közösségi szabályok állítólagos megszegése miatt, írja az MTI.

A Twitter csütörtökön függesztette fel több ismert újságíró fiókját, akik nemrég Elon Musk repülőútjairól, valamint a Twitter felvásárlása után a cégnél uralkodó állapotokról posztoltak. A letiltott újságírók között volt a Washington Post riportere, Drew Harwell, Aaron Rupar független újságíró, de a CNN riportere, Donie O'Sullivan és Matt Binder, a Mashable portál újságírója is.

Egy nappal korábban a Twitter felfüggesztette az „elonjet” nevű fiókot, amely a Twittert is birtokló milliárdos magánrepülőgépét követte nyilvánosan elérhető adatok alapján, valós időben. A bírálatok hatására rövid időre ismét visszaállították az elonjet elérhetőségét, majd ismét letiltották.

Musk szerint az, hogy az újságírók követték a repülőgép tartózkodási helyét, a személyes adatok megosztását tiltó szabályokba ütközött. Mint írta, egy felhasználó tartózkodásának valós idejű követése fizikai biztonsági veszélyforrás lehet, ezért mindenki, aki ilyen tevékenységet folytat a Twitteren, a fiókja felfüggesztésére számíthat.

A letiltás nagy felháborodást váltott ki a legmagasabb szinteken is. Az Európai Unió elítélte Elon Muskot, és az ENSZ is figyelmeztette a cégvezért. Stéphane Dujarric, az ENSZ-főtitkár szóvivője azt mondta, hogy a szervezet megdöbbent a lépésen. Hozzátette, hogy a média hangját nem szabad elhallgattatni egy olyan portálon, amely azt hirdeti, hogy teret ad a szólásszabadságnak. A német külügyminisztérium elfogadhatatlannak nevezte az újságírók fiókjainak kezelését: „a sajtószabadságot nem lehet szeszélyből ki- és bekapcsolni”.

Elon Musk, a Twitter új tulajdonosa pénteken szavazást hirdetett oldalán, melyben arról kérdezte a felhasználókat, hogy hét napon belül vagy azonnal állítsa-e vissza a felfüggesztett újságírók fiókjait. 


A 3,7 millió válaszadó 58,7 százaléka az azonnali helyreállítás mellett szavazott, Musk ezt elfogadta, és magyar idő szerint szombat reggel már ismét elérhetők voltak az újságírók oldalai.


Nem ez az első alkalom, hogy Musk a felhasználók ítéletére bízza a döntést: novemberben szavazásra bocsátotta Donald Trump volt amerikai elnök 2021 januárjában felfüggesztett fiókjának sorsát, majd visszaállította annak elérhetőségét. (Donald Trump azonban azóta sem tért vissza a Twitterre.) Ezt követően pedig egy másik szavazás eredményéhez híven teljes amnesztiát hirdetett a korábban letiltott, jellemzően szélsőjobboldali, járványtagadó felhasználók körében.

#Külföld#twitter#elon musk#újságírók#szólásszabadság#letiltás

Címlapról ajánljuk