Külföld

Az EU megfenyegette Elon Muskot az újságírók kitiltása miatt

rtl.hurtl.hu

2022. december 16. 15:10

A szólásszabadság megsértése miatt szankciókra számíthat az önmagát a szólásszabadság legnagyobb harcosának valló milliárdos. 

Az Európai Unió szankciókat vethet ki büntetésül azért, hogy Elon Musk váratlanul és indoklás nélkül felfüggesztette több újságíró fiókját – közölte Vera Jourová. Az Európai Bizottság alelnöke a Twitter-oldalán figyelmeztette Muskot, hogy az európai törvények megkövetelik a sajtószabadság tiszteletben tartását, hozzátéve, hogy a milliárdosnak „erről tudnia kéne”. Jourová kijelentette, hogy vannak határok, amiket nem lehet átlépni, majd hozzátette:

És szankciók, nemsokára.

Közben a német külügyminisztérium is kritizálta az újságírók eltüntetését a Twitterről, közölve, hogy „gondunk van ezzel, Twitter”, és megjegyezték:

A sajtószabadságot nem lehet csak úgy ki-be kapcsolgatni.

A szólásszabadság harcosa tilt

Ahogy arról az rtl.hu beszámolt, Elon Musk, aki magát a „szólásszabadság abszolutistájának” nevezve vásárolta fel 44 milliárd dollárért a Twittert, letiltotta a platformról a legnagyobb amerikai médiumok – köztük a CNN, a New York Times és a Washington Post – újságíróit, akik kritizálták tevékenységét.

A kitiltott újságírókban közös, hogy munkájuk részeként beszámoltak arról, hogy a milliárdos kitiltotta azt a Twitter-fiókot, amely – egyébként nyilvánosan máshol is elérhető – információkat közölt magánrepülőgépének hollétéről. Cikkeikben arra is felhívták a figyelmet, hogy miközben Elon Musk azt állítja magáról, hogy elkötelezett a szólásszabadság mellett, a személyes ellenérzései miatt tiltotta le a szóban forgó felhasználói fiókot.

Nyitókép:  Elon Musk a Tesla Gigafactory nevű gyárának építési területén a Berlin szomszédságában fekvő Grünheidében 2021. augusztus 13-án. Fotó: MTI/EPA/DPA-Zentralbild/Patrick Pleul

#Külföld#európai unió#elon musk#eu#twitter#szankciók

Címlapról ajánljuk