Tudomány-Tech

Eddig tartott a nagy szólásszabadság: Elon Musk kitiltotta az őt bíráló újságírókat a Twitterről

rtl.hurtl.hu

2022. december 16. 5:38

Az egyik érintett médium, a CNN szerint a Twitter kiszámíthatatlan működése minden felhasználó számára komoly aggodalomra ad okot.

Elon Musk, aki magát a „szólásszabadság abszolutistájának” nevezve vásárolta fel 44 milliárd dollárért a Twittert, letiltotta a platformról a legnagyobb amerikai médiumok – köztük a CNN, a New York Times és a Washington Post – újságíróit, akik kritizálták tevékenységét.

A kitiltott újságírókban közös, hogy munkájuk részeként beszámoltak arról, hogy a milliárdos kitiltotta azt a Twitter-fiókot, amely – egyébként nyilvánosan máshol is elérhető – információkat közölt magánrepülőgépének hollétéről. Cikkeikben arra is felhívták a figyelmet, hogy miközben Elon Musk azt állítja magáról, hogy elkötelezett a szólásszabadság mellett, a személyes ellenérzései miatt tiltotta le a szóban forgó felhasználói fiókot.

A New York Times munkatársa, Ryan Mac egy új Twitter-fiókot nyitott letiltása után, ahol azt írta: nem kapott előzetes figyelmeztetést, és utólag sem tájékoztatták arról, hogy mi az oka fiókja „végleges felfüggesztésének”. Hozzátette, hogy a Twitter hozzáállása nem befolyásolja munkáját, aminek része, hogy beszámol a közösségi platform és tulajdonosa tevékenységéről. (Azóta egyébként új fiókját is kitiltották a Twitterről.)

A New York Times szóvivője megkérdőjelezhetőnek és szerencsétlennek nevezte az újságírók kitiltását. A Washington Post közleményt adott ki, amely szerint munkatársuk kitiltása ellentmond Elon Musk azon állításának, hogy a szólásszabadság iránt elkötelezett platformként akarja működtetni a Twittert. A CNN pedig közölte: a Twitter egyre növekvő instabilitása és hullámzó működése súlyos aggodalomra ad okot mindenki számára, aki ezt a platformot használja.

Az egyik kitiltott újságíró, Donie O’Sullivan a CNN adásában azt mondta: Musk egyszerűen kipécézi azokat a fiókokat, amelyek nem tetszenek neki. Hozzátette, hogy őt és más nagy médiumok munkatársait ez nem érinti annyira érzékenyen, de a szabadúszó és független újságírókra nézve ez visszatartó erővel bírhat.

A Bizottság az Újságírók Védelméért (CPJ) civil szervezet közölte: ha bebizonyosodik, hogy az újságírókat munkavégzésük miatti bosszúként tiltották ki a platformról, az súlyosan sérti azt a jogukat, hogy a hírekről a megtorlás miatti félelem nélkül tudósíthassanak.

Miközben az újságírókat a Twitter arról tájékoztatta, hogy a fiókjukat véglegesen felfüggesztették, Elon Musk azt állította egy bejegyzésében, hogy csak hét napról van szó. Cinikusan hozzátette: „jót tesz a léleknek egy kis szünet”.

Nyitókép: Taylor Hill/Getty Images

#Tudomány-Tech#elon musk#twitter#kitiltás#szólásszabadság

Címlapról ajánljuk