Külföld

„Hoppá! Mi történt!?” – LMBTQ-barát jelentést szavaztak meg a Fidesz EP-képviselői

rtl.hurtl.hu

2022. december 17. 14:06

Ujhelyi István volt MSZP-s EP-képviselő tette szóvá, hogy a kérdéskört rendszerint elutasító fideszesek most jóváhagyták egy jelentést, amely egyebek mellett a szivárványcsaládok védelmének fontosságát hangsúlyozta.

A Fidesz európai parlamenti képviselői csütörtökön megszavaztak egy olyan jelentést, amely egyebek mellett 

az LMBTQ-jogok elismerésének fontosságát is taglalja.

Ezt állítja legalábbis Ujhelyi István, volt MSZP-s EP-képviselő. Mint szombati Facebook-posztjában kifejtette, az EP plenáris ülése 408 igen, 44 nem szavazattal és 31 tartózkodás mellett hagyta jóvá a szóban forgó jelentést, amelyet az Európai Néppárt romániai képviselője, az RMDSZ-es Vincze Lóránt készített. 

A jelentés témáját a petíciós bizottság 2021-es tanácskozásai adták, és ennek részeként egyéb ügyek mellett behatóan foglalkozott az LMBTQ-jogok kérdésével is. Vincze jelentése szerint e jogok elismerése szükséges, továbbá fokozott figyelmet kell fordítani arra, hogy elfogadjanak egy olyan európai jogalkotási aktust, amely megpecsételi az LMBTQ-jogok elismerését.

A jelentés kitér arra, hogy nagy számú petíció érkezik a szivárványcsaládok EU-n belüli védelmével, tehát 

a döntéshozóknak konkrét intézkedéseket kell tenniük az LMBTQ-családok védelmében.

Mint Ujhelyi megjegyzi, a Fidesz képviselői más esetekben messzire elkerülik és elutasítják az LMBTQ kérdéskört. „Eddig az volt a gyakorlatuk, hogy jelentős parlamenti állásfoglalásokat is képesek voltak elutasítani, ha abban szerepelt a gender, esetleg a migráns kifejezés, netán utalás volt benne a nők elleni és a családon belüli erőszak visszaszorításáról szóló isztambuli egyezmény mielőbbi ratifikálására” – fogalmazott.

A volt MSZP-s képviselő felveti, hogy a fideszes képviselők esetleg csak figyelmetlenségből nyomtak igent a jelentésre.

 

Nyitókép: Gyürk András és Hidvéghi Balázs a FIDESZ-KDNP képviselői az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén Strasbourgban 2019. július 16-án. Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI

 

 

 

#Külföld#európai parlament#fidesz#lmbtq#ujhelyi istván#szivárványcsalád#petíció

Címlapról ajánljuk