Külföld

Megcsókolt egy férfit, halálra kövezésre ítélték, de végül „csak” lecsukják a szudáni nőt

rtl.hurtl.hu

2022. december 15. 19:32

Hat hónapig lesz börtönben.

Megkímélik egy házasságtöréssel vádolt szudáni nő életét, és halálra kövezés helyett hat hónapot fog rács mögött tölteni, miután beismerte, hogy megcsókolt egy férfit – írja a BBC.

A 20 éves nő eredeti ítélete nemzetközi felháborodást váltott ki. A rendőrség azután tartóztatta le, hogy az unokatestvére megölte a barátját.

Az Afrikai Igazságügyi és Béketanulmányok Központja (ACJPS) az eredeti büntetést „a nemzetközi jog súlyos megsértésének” minősítette.

Az elvált nőt azután ítélték halálra, hogy a szudáni Kosti város bírósága házasságtörésben találta bűnösnek.

A nemzetközi elítélést követően a Fehér-Nílus állami bíróság újratárgyalta az ügyet. Végül az elnöklő bíró a vádat „házasságtörésről” „obszcén cselekedetre” változtatta, ami azt jelenti, hogy a nő börtönbüntetést kap a tettéért. A nő a bíróságon bevallotta, hogy csókolózott a férfival. Ügyvédje, Intisar Abdullah szerint a bírónak „nem sok választása volt, minthogy elítélje” a nőt.

A nő eddig óvadék ellenében szabadlábon volt, de most börtönbe került, hogy megkezdje a büntetését.

Az ACJPS szerint a nőnek nem engedték meg, hogy az eredeti ügyben ügyvédet fogadjon, és eljárási hibák vezettek a megkövezésre vonatkozó ítélet hatályon kívül helyezéséhez.

Szudánban még mindig halálbüntetést szabnak ki néhány Allah által a Koránban meghatározott bűncselekményre, köztük a lopásra és a házasságtörésre. A szudáni jog szerint ezekért olyan büntetések járnak, mint a korbácsolás, a kéz és a láb amputálása, akasztás és megkövezés.

Nyitókép: Pixabay

#Külföld#halálra ítélt#szudán##házasságtörés#csók#börtön

Címlapról ajánljuk