Külföld

Szlovéniában kicsavarják a politikusok kezéből a közmédiát

rtl.hurtl.hu

2022. december 12. 10:22

Az új kormány szerint a közmédia vezetését a civil szférából érkező szakemberekre kell bízni. 

November utolsó hétvégéjén a szlovénok népszavazást tartottak arról, hogy engedélyezzék-e a parlamentnek, hogy kinevezhesse a közszolgálati televíziós műsorszolgáltató és hírszolgáltató szervezetek programigazgatósági tagjainak többségét. A szavazók 62 százaléka mondta azt, hogy ezt meg kell tiltani, írta meg a G7.

A jelenlegi kormány szerint az előző, jobboldali miniszterelnök, az Orbán Viktor szövetségesének számító Janez Janša, illetve pártja, a Szlovén Demokrata Párt idején a sajtószabadságot súlyos mértékben korlátozó lépéseket vezettek be a kétezer főt foglalkoztató köztévénél (RTV SLO). Janša ugyanis elfogultsággal vádolta az RTV-t, és a cégen belül több vezetőt is kirúgatott, hogy aztán a saját bizalmasait, sőt rokonait ültesse a megüresedett székekbe.

Az új vezetők rögtön jelentős átalakításokba kezdtek: elkaszáltak már futó közéleti műsorokat, kirúgtak szerkesztőket, nyomást gyakoroltak az újságírókra, és a hírszerkesztési elvekre is. A cég munkatársai több alkalommal is sztrájkoltak a szerkesztői szabadság megsértése miatt, harmincan pedig fel is mondtak. A nézőszámok is csökkentek, az állampolgárok közmédiába vetett bizalma pedig mélypontra zuhant. 

Az áprilisi országgyűlési választások után új kormány került hatalomra, amely azon az állásponton volt, hogy a közmédia vezetését a civil szférából érkező szakemberekre kell bízni, ezért népszavazást kezdeményeztek. A referendumon a szlovénok 62 százaléka úgy nyilatkozott:

nem helyes átpolitizálni a közmédiát a parlamenti kinevezésekkel.

Ez azt jelenti, hogy a most még bent ülő jobboldali kinevezettek sem maradhatnak a helyükön, bár a Janša által kinevezett jelenlegi vezetés bejelentette, hogy alkotmánybíróságon készül megtámadni az eredményt.

A G7 felidézi: a Fidesz 2010-es hatalomra kerülése után jelentős átszervezések kezdődtek a magyar közmédiában, miközben az éves költségvetése is folyamatosan nőtt, az azt felügyelni hivatott Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsát pedig kormánypárti emberekkel töltötték fel. A Szabad Európa által megszerzett hangfelvételen például két hónappal az európai parlamenti választások előtt a köztévé híradójának akkori vezető szerkesztője, Bende Balázs tartott beszédet az alkalmazottaknak többek között arról, hogy a köztévében „nem az ellenzéki összefogást támogatják, akit ez váratlanul ér, az menjen haza”. Erről többet is megtudhat az RTL Híradó riportjából:

#Külföld#közmédia#állami média#népszavazás#janez jansa

Címlapról ajánljuk