Katar megpróbálhatott uniós döntéshozókat befolyásolniNagy ajándékokat ajánlottak fel fontos pozícióban lévő tisztviselőknek.
Külföld

Katar megpróbálhatott uniós döntéshozókat befolyásolni

rtl.hurtl.hu

2022. december 9. 12:07

Nagy ajándékokat ajánlottak fel fontos pozícióban lévő tisztviselőknek.

Belga sajtóértesülésekre hivatkozva azt írja az EUrologus, hogy katariak próbáltak meg befolyásolni uniós döntéshozókat. Az ügy kapcsán már hónapok óta nyomozott a rendőrség, kiderült, hogy nagy összegekkel és ajándékokkal próbáltak fontos pozícióban lévő tisztségviselőkre nyomást gyakorolni. 

Azt Eric Van Duyse, a szövetségi ügyészség szóvivője nem árulta el, melyik ország próbálta megvesztegetni a döntéshozókat, de a sajtótermékek egymástól függetlenül azt állítják, hogy Katar volt az.

A rendőrség négy Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége (S&D) képviselőhöz köthető asszisztensnél tartottak házkutatást, az egyik asszisztens egy néppárti képviselőhöz is köthető. Az EP két tanácsadójánál és egy tisztségviselőjénél is razziáztak a rendőrök, számítógépeket, okostelefonokat és az egyik érintettnél 500 ezer euró készpénzt foglaltak le.

Négy személyt vettek őrizetbe: egy parlamenti asszisztenst, egy lobbistát, valamint Pier Antonio Panzeri (S&D) volt olasz EP-képviselőt és Luca Visentini szakszervezeti képviselőt. Valamennyi őrizetbe vett személy olasz, vagy olasz gyökerei vannak.

Visentini november óta töltötte be a Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség (ITUC) főtitkári posztját, a hírek szerint a készpénzt Panzerinél foglalták, aki a Fight Punity nevű brüsszeli nonprofit szervezet elnöke. Ezt a szervezetet még 2019-ben alapították, hogy támogassák „támogassák a súlyos emberi jogsértések és az emberiség elleni bűncselekmények büntetlensége elleni küzdelmet”.

Nyitókép: Pier Antonio Panzeri az EP képviseletében egy tunéziai konferencián. Fotó: Amine Landoulsi/Anadolu Agency/Getty Images

#Külföld#eu#katar#európai unió#belgium#brüsszel

Címlapról ajánljuk