Külföld

Összefogott a jobb- és a baloldal: sikerült megvédeni az azonos neműek házasságát az Egyesült Államokban

rtl.hurtl.hu

2022. december 9. 6:05

Joe Biden amerikai elnök közleményben üdvözölte a kétpárti támogatással elfogadott jogszabályt.

Az amerikai képviselőház csütörtökön végszavazáson is megerősítette az azonos neműek házasságának védelméről szóló törvényt, amelyet azért kezdeményezett a Demokrata Párt, mert attól tartottak, hogy az alkotmánybíróság szerepét betöltő amerikai legfelsőbb bíróság eltörölheti az ilyen házasságokat országszerte legalizáló 2015-ös döntést, közölte az MTI. 

A Tisztelet a házasságnak elnevezésű törvény (Respect For Marriage Act) alapján az Egyesült Államok tagállamainak azokat a házasságokat kell elismerniük, amelyeket törvényesen kötöttek egy másik tagállamban. A jogszabály szövege nemcsak az azonos neműek közötti, hanem az eltérő bőrszínűek és nemzetiségűek között kötött házasságok védelméről is szól.

A jogszabályt a demokrata párt képviselői szerették volna mielőbb elfogadtatni, mert attól tartottak, hogy a Legfelsőbb Bíróság, amely júniusban megvonta a terhesség-megszakításhoz fűződő szövetségi szintű jogot, megváltoztatja az azonos neműek házasságának országos szintű elismerését biztosító 2015-ös határozatát. Amennyiben a bírói testület megvonja ezt a szövetségi jogot, akkor az egyes szövetségi államok szabadon dönthetnek arról, hogy mely házasságformákat ismerik el törvényesnek saját területükön.

Joe Biden amerikai elnök közleményben üdvözölte a kétpárti támogatással elfogadott jogszabályt. Az elnök korábban azt ígérte, hogy a jóváhagyás után aláírásával azonnal hatályba lépteti a jogszabályt.

Az alsóházi szavazáson 258-an támogatták, 169-en ellenezték a törvényt, 40 republikánus képviselő is igennel szavazott a demokraták előterjesztésére. A Szenátus múlt héten több hónap egyeztetést követően fogadta el a törvényt, akkor az 50 republikánus szenátor közül 12-en voksoltak igennel.

Nyitókép: Anna Moneymaker / Getty Images

#Külföld#usa#egyesült államok#azonos neműek házassága#lmbtq#melegházasság

Címlapról ajánljuk