Külföld

Élete utolsó cselekedetével öt ember életét mentette meg a tini

rtl.hurtl.hu

2022. december 9. 7:32

Egy teljesen ártalmatlan nyár eleji bulinak indult.

A mindössze 18 éves Ally Behan előtt még ott állt az egész élet. A fiatal lány a nyár elején egy zenei fesztiválra indult barátaival az ausztráliai Canberrába. Ally a fesztiválon meningococcus-fertőzést kapott egy buli alatt.

A Meningococcus fertőzés egy viszonylag ritka kórokozó, a Neisseria meningitidis által okozott betegség, mely gennyes agyhártyagyulladás vagy vérmérgezés formájában jelentkezhet. A Meningococcus fertőzés ellen van elérhető, választható védőoltás.

A betegséget végül nem tudta legyőzni, viszont a halála előtt úgy döntött, hogy az ép szerveit felajánlja azoknak a betegeknek, akik transzplantációra várnak. Ally végül így öt másik ember életét mentette meg.

Ally szeretett segíteni az embereken, és ezt tette az utolsó óráiban azzal a csodálatos ajándékkal, hogy felajánlotta szerveit, amelyek öt különböző ember életét mentették meg, akik közül az egyik egy kisgyerek

– áll a családja közleményében.

2022-ben Ausztráliában több mint 100 meningococcus-fertőzéses esetet regisztráltak. A Meningitis Center Australia vezérigazgatója, Karen Quick a news.com.au-nak elmondta, hogy a kórházakban az utóbbi időben megnövekedett az esetek száma.

Quick azt is hozzátette, hogy 2022-ben magasabb volt a megbetegedések száma mint az elmúlt években. A fertőzések többségét a meningococcus B törzse okozta, amely az egyetlen gyakori meningococcusfajta, amely ellen a 10. évfolyamos diákok nem kapnak védőoltást Ausztráliában.

Azt sem a család, sem a hatóságok nem közölték, hogy Ally melyik vírustörzset kapta el.

Az ausztrál egészségügyi hatóságok arra kérnek mindenkit, hogy figyeljék magukat és ha jelentkeznek a tünetek, akkor azonnal forduljanak orvoshoz. A meningococcus tünetei közé tartozik a súlyos végtagfájdalom, fáradtság, erős fejfájás, fényérzékenység, nyakmerevség és elboríthatják a testet vöröses lilás kiütések is.

Nyitókép: Facebook

#Külföld#ausztrál tini#betegség#agyhártyagyulladás

Címlapról ajánljuk