Külföld

Veszélyes fegyverkereskedőt adtak át Oroszországnak a bebörtönzött amerikai kosarasért cserébe

rtl.hurtl.hu

2022. december 8. 14:52

Az Egyesült Államok és Oroszország fogolycserét ütött nyélbe.

Az Egyesült Államok átadta Oroszországnak a világ leghírhedtebb illegális fegyverkereskedőjeként számon tartott Viktor Butot Brittney Griner amerikai kosárlabdázóért cserébe, akit drogvádakkal hónapok óta fogva tartottak Oroszországban – tudta meg a CBS News. A fogolycserére csütörtökön az Egyesült Arab Emírségekben került sor.


Joe Biden amerikai elnök a Twitteren közölte: telefonon beszélt Grinerrel, aki úton van haza. A közzétett fényképek tanúsága szerint az Ovális Irodában jelen volt a kosárlabdázó felesége, Cherelle Griner is, Kamala Harris alelnök és Antony Blinken külügyminiszter mellett. Az elnök közölte azt is, hogy nem feledkeztek meg Paul Whelanról sem, akit kémkedés vádjával közel négy éve tartanak fogva Oroszországban.

Grinert februárban tartóztatták le egy oroszországi repülőtéren, miután csomagjában kannnabisz-származékot találtak. Viktor Butról már korábban írtunk, őt amerikai ügynökök 2007-ben Thaiföldön fogták el, ahová úgy csalták el a férfit, hogy kolumbiai gerilláknak adták ki magukat, és azt mondták, fegyvereket akarnak vásárolni. Az Egyesült Államokban 25 év börtönre ítélték.

Nyitókép: MTI/EPA/Pool/AP/Alekszandr Zemljanyicsenko

#Külföld#brittney griner#viktor but#oroszország#amerikai egyesült államok#fogolycsere

Címlapról ajánljuk