Külföld

Sörétes puskával lövik az iráni rendfenntartók a tüntető nők arcát és nemi szervét

rtl.hurtl.hu

2022. december 8. 16:05

Több orvos is arról beszélt, hogy a nőket célzottan támadják a demonstrációkon. A másik szokatlan jelenség, hogy a tüntetők szemét célozzák a rendfenntartók.

A nők nemi szervét, melleit, illetve arcukat célozzák sörétes puskával az iráni rendfenntartó erők a rendszerellenes tüntetéseken. Minderről olyan orvosok és ápolók beszéltek a Guardiannek, akik titokban látják el a demonstrációk sebesültjeit. 

Az orvosok a Guardiannek fotókat is átadtak a sérültekről, ezeken olyan sebek láthatóak, amelyek úgynevezett madársörétek okoztak és közelről lőttek az emberekbe.

Kezeltem egy húszas évei elején járó nőt, akinek a nemi szervébe két golyó, tíz másik pedig a belső combjába fúródott. Az utóbbiakat könnyen eltávolítottuk, de a maradék kettő komoly kihívást jelentett, mert a húgycső és a hüvelynyílás közé ékelődött

– mondta az orvos. A nő arról beszélt az orvosnak, hogy a tüntetésen körbevették a rendfenntartók, majd tüzet nyitottak rá a nemi szervére célozva.

A Teheránhoz közeli Karaj város egyik orvosa szerint is a nők arcára és intim testrészeire lőnek a biztonsági erők, úgy gondolja, a kisebbrendűségi komplexusuk miatt. Ettől szerinte úgy akarnak megszabadulni, hogy bántják ezeket a fiatalokat.

Egy mazandarani orvos azt mondta a lapnak, a nők annyira félnek kórházba menni, hogy sokukat otthon kezelik, ami nagyon veszélyes.

Az orvosok egy másik szokatlanul gyakori sebesülésről is beszéltek: rengeteg olyan embert láttak el, akinek a szemébe fúródtak a sörétek. Több száz olyan esetet jegyeztek fel, amikor célzottan a tüntetők szemét lőtték a rendőrök.

Egy teheráni szemsebész arról beszélt a Guardiannak, hogy kezelt egy 25 éves férfit, akit közvetlen közelről lőttek szemen. Szinte teljesen megvakult, csak a fényt érzékeli.

Nemrég több mint 400 iráni szemész írt alá egy levelet, amelyben felhívta a figyelmét Mahmúd Jabbarvandnak, az Iráni Szemészeti Társaság főtitkárának a jelenségre. Van olyan orvos szerint legalább ezer embernek sérült meg a látása, miután a szemen lőtték.

Iránban Mahsza Amini 22 éves kurd nő halálát követően robbant ki országos tiltakozás. Aminit azért vette őrizetbe az iráni erkölcsrendészet, mert nem viselte az előírásoknak megfelelően a kötelező muszlim kendőt, majd fogva tartása alatt kómába esett és szeptember 13-án meghalt. Szemtanúk szerint a hatóságok megverték.

Nyitókép: MTI/EPA Tüntetés az iráni Mahsza Amini halála miatt Isztambulban

#Külföld#irán#tüntetés#demonstráció#nők elleni erőszak#támadás#szemész

Címlapról ajánljuk