Külföld

Putyin: Nő a nukleáris háború veszélye, de nem őrültünk meg

rtl.hurtl.hu

2022. december 8. 6:43

Az orosz elnök elmondta: csak támadás esetén vetnének be tömegpusztító fegyvereket.

A BBC cikke szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök arról beszélt: egyre nő a nukleáris háború veszélye, de azt is hangsúlyozta, hogy Oroszország nem „őrült meg”, és nem fogják elsőként bevetni a nukleáris fegyvereket. 

Az orosz emberi jogi tanács éves ülésén felszólalva azt is mondta, hogy az ukrajnai háború hosszadalmas folyamat lehet. A lap megjegyzi: Oroszország atomfegyverek bevetésére való képessége fokozott vizsgálat tárgya azóta, hogy februárban megtámadták Ukrajnát.

Az ilyen fenyegetés növekszik, helytelen lenne eltitkolni

– figyelmeztetett Putyin, miközben Moszkvából videokapcsolaton keresztül beszélt a nukleáris háború kilátásairól. Leszögezte: Oroszország semmilyen körülmények között nem vetné be először a fegyvereket, és nem fenyegetne senkit nukleáris arzenáljával.

Nem őrültünk meg, tisztában vagyunk azzal, hogy mik a nukleáris fegyverek

 – mondta, majd hozzátette: 

Nem fogunk úgy rohangálni a világban, hogy borotvaként hadonászunk ezzel a fegyverrel.

Putyin azzal is dicsekedett, hogy Oroszország rendelkezik a világ legmodernebb és legfejlettebb nukleáris fegyvereivel, és szembeállította nukleáris stratégiájukat az Egyesült Államokkal, amely szerinte Oroszországnál messzebbre ment azzal, hogy nukleáris fegyvereit más területeken helyezte el. „Nekünk nincsenek nukleáris fegyvereink, beleértve a taktikai fegyvereket is, más országok területén, az amerikaiaknak viszont vannak - Törökországban és számos más európai országban” – mondta.

Vlagyimir Putyin elismerte, hogy az a terve, hogy Ukrajna lerohanása után néhány nappal győzelmet arat, kudarcot vallott. Elismerte, hogy a háború hosszadalmas folyamat lehet.

Ugyanakkor szerinte az eredmények már most is jelentősek. Arról is beszélt, hogy az annektálások révén az Azovi-tenger Oroszország belső tengerévé vált, ez Nagy Péter orosz cár törekvése volt. 

Nyitókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök videókonferencia keretében tárgyal az orosz Biztonsági Tanács tagjaival a moszkvai Kremlben 2022. december 6-án. – Fotó: Mihail Mecel / Pool / Kreml / AP / MTI

#Külföld#vlagyimir putyin#oroszország#nukleáris fegyverek#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk