Külföld

DailyMail: Felfüggesztettek egy magyar orvost, aki többször is megbukott az angol nyelvvizsgán, és veszélybe sodorta egy négyéves életét

rtl.hurtl.hu

2022. december 8. 16:56

Az orvosról már korábban is írt a brit bulvársajtó, akkor tagadta, hogy megbukott volt a nyelvvizsgán, vagy hogy egyáltalán problémái lettek volna az angol nyelvvel. 

Felfüggesztettek az Egyesült Királyságban egy 70 éves magyar orvost, aki a DailyMail szerint hatszor bukott meg a nyelvvizsgán és miután félreolvasta egy gyógyszeres doboz címkéjét, veszélybe sodort egy négyéves kisfiút. 

A lap szerint az orvos megbukott a teszt hallás utáni feladatain, de nem ment át az írásbeli és a szóbeli vizsgán sem. A vizsgákra azért volt szükség, mert korábban megrovásban részesült: 2009-ben egy elszúrt kórházi műtét során tévesen potenciálisan halálos mennyiségű karbolsavat adott be egy kisfiúnak. 

A manchesteri Royal Manchester Children's Hospitalban dolgozó gyermekgyógyász-konzulens azonban nem ment át az előírt vizsgákon, és ehelyett magát a vizsgáztatást okolta, amiért az „ageista” (ageizmus=ageism, az életkor szerinti diszkrimináció – a szerk.) volt vele szemben.

A manchesteri Medical Practitioners Tribunal Service (Orvosi Szakértői Bírósági Szolgálat) a múlt hónapban tartott felülvizsgálati meghallgatás után egy évre felfüggesztette Dr. Rákóczy Györgyöt az orvosi hivatás gyakorlásától az Egyesült Királyságban.

Az orvos egyébként állítja, hogy többé nem akar a brit egészségügyben dolgozni, és önkéntes törlést kért a GMC orvosi nyilvántartásából.

Rákóczy történetéről már két évvel ezelőtt beszámolt a 24.hu, akkor az orvos megkereste a lapot, és azt írta: nem igaz, hogy hatszor megbukott a nyelvvizsgán, az sem, hogy nem beszél angolul, ahogy az sem, hogy azt mondta, nem fair, hogy egy 60 év fölötti embertől elvárják, hogy nyelvet tanuljon. Állítja, 40 éve beszél társalgási szinten angolul, a 60 év fölöttiekre vonatkozó kijelentését a szerinte indokolatlanul nehéz nyelvvizsgával kapcsolatosan tette. Rákóczy szerint egyébként a nyelvvizsga-problémájának semmi köze a fent említett műhibához, a két ügyet csak a brit bulvársajtó mossa össze.

Az orvos a műtétet követően tovább dolgozhatott a kórházban, de 2012-ben súlyos kötelességszegés miatt három hónapra felfüggesztették a munkavégzés alól.

2016-ban alávetette magát egy teljesítményértékelésnek, majd a következő évben letette a Nemzetközi Angol Nyelvvizsgarendszer (IELTS) szerinti tesztet, de csak 6,0 pontot ért el, ami elmaradt a 7,5-ös belépőpontszámtól. 2019-ben a bíróságon az értékelők egy csoportja elmondta: voltak problémák a férfi nyelvtudásával, és időnként nehezen lehetett megérteni őt. 

A kórházi kollégák azonban azt mondták, hogy bár a sebész angol nyelvtudása „nem volt tökéletes”, „jelentősen javult”, és képes volt megvitatni az ügyeket, valamint részt venni a csapat megbeszélésein. Egy beteg is nyilatkozott, ő azt mondta, hogy az orvos „a kötelességen felül is teljesít”, és hozzátette, hogy örömmel venné, ha „holnap megműtené a gyermekét”.

A Mail szerint 2020-ban Rákóczy elvégezte a foglalkozási angol tesztet (OET), de csak 327,5-es átlagot ért el a 350-es követelményhez képest, és elrendelték, hogy még egy évig felügyelet mellett dolgozzon. A tavalyi harmadik felülvizsgálati meghallgatáson kiderült, hogy azóta sem próbált meg újabb tesztet kitölteni, és 12 hónapra felfüggesztették.

A legutóbbi meghallgatáson Rákoczy azzal érvelt, hogy a tesztek „diszkriminatívak” a 60 év felettiekkel szemben, és közölte, hogy „az Egyesült Királyság többi orvosa” nevében fellebbezést nyújtott be a Legfelsőbb Bírósághoz.

Illusztráció: iStock / Getty Images Plus

#Külföld#magyar orvos#daily mai#rákóczy györgy#orvos#doktor#felfüggesztés#nhs

Címlapról ajánljuk