Külföld

A szülők elutasították a kisbabájuk életmentő vérátömlesztését, mert a donor koronavírus elleni védőoltást kapott

rtl.hurtl.hu

2022. december 7. 15:32

A gyámügynek kellett beavatkoznia, hogy a kicsi életben maradjon.

Új-Zélandon, Auckland városában a gyámhatóságnak kellett közbeavatkoznia, hogy megmentsék egy kisbaba életét, miután a szülei voltak hajlandók beleegyezni abba, hogy a kicsi egy koronavírus ellen beoltott donortól kapjon vért, írja a Guardian.

A mindössze 6 hónapos babának egy szívhiba miatt volt szüksége életmentő transzfúzióra, de a szülők nem egyeztek bele, hogy olyan ember vérét kapja meg a gyerekük, aki megkapta a koronavírus elleni védőoltást.

A gyámhivatal a műtét idejére és az azt követő felépülési időszakra vette el a gyereket a szülőktől, a lap szerint jövő év januárjáig telhet le ez az időszak. Az eset kapcsán bírósági ítélet is született. A bíró indoklásában úgy érvelt, hogy a szülők egyértelműen veszélyeztették a gyerek életét, ezért is volt indokolt a gyámság elvétele. Másrészt az ügy veszélyes precedenst teremthetett volna, tekintve, hogy amennyiben az oltásellenes szülők megválaszthatták volna, hogy honnan kaphat vért a gyerekük, akkor ezentúl minden hasonló helyzetben engedni kellett volna a betegeknek, akik valamilyen kritérium szerint választanának vért maguknak vagy a családtagjaiknak.

Nyitókép: illusztráció / Pixabay

#Külföld#kisbaba#vérátömlesztés#védőoltás#koronavírus

Címlapról ajánljuk