Külföld

Az uniós pénzügyminiszterek közös reggelin tárgyalnak Magyarországról

rtl.hurtl.hu

2022. december 6. 6:55

A Magyarországnak járó források és a magyar vétó lesz a téma.

A Népszava információi szerint az uniós pénzügyminiszterek egy közös reggelin fogják eldönteni, van-e esély a Magyarországgal kapcsolatban felmerülő problémák megoldására.

Szó lesz az Ukrajnának szánt hitelről és a minimumadóról is, ezeket az EU-s intézkedéseket Magyarország szándékosan blokkolja. A magyar kormány hivatalos álláspontja az, hogy a vétónak nincs köze az uniós források befagyasztásához, Brüsszel azonban együtt kezeli ezeket az ügyeket, mintha összekapcsolódnának. Az EU27-eknek kedden elvileg ítéletet kellene mondaniuk az Európai Bizottság (EB) két előterjesztéséről, amely az uniós forrásokhoz való hozzájutásról rendelkezik.

Az indítványról a pénzügyminisztereknek minősített többséggel kell dönteniük legkésőbb december 19-ig. Eredetileg már kedden döntést hoztak volna, de a véleménykülönbségek miatt nagy valószínűséggel nem fog eddig megszületni a megállapodás.

Egy EU diplomata szerint a kormányok egyetértenek abban, hogy bizonyos támogatások felfüggesztése indokolt, és inkább annak javasolt mértékét sokallják. Németország, Franciaország, Olaszország és néhány másik tagállam megvárná a döntéssel a brüsszeli testület frissített értékelését a magyar kormány reformjairól, mivel az Országgyűlés hamarosan új törvényjavaslatokról szavaz – írja a lap. 

Eric Mamer, az Európai Bizottság vezető szóvivője a Népszavának megerősítette:

nem készülnek újabb elemzéssel, Magyarország november 19-ig vállalta a kért intézkedések teljesítését és a biztosi kollégium ennek alapján elkészítette az értékelését. Most a pénzügyminiszteri tanácson a sor, hogy döntést hozzon

– mondta Mamer. Ezt cáfolva egy EU diplomata elmondta: nem kizárt, hogy a hét végére vagy a jövő hét elejére az Európai Bizottság leteszi az asztalra újabb analízisét.

A keddi ülésen szó lesz a magyar helyreállítási tervről is, amelynek alapján három éven 5,8 milliárd euró (2300 milliárd forint) vissza nem térítendő támogatás jutna Magyarországnak beruházásokra és reformokra. Az Európai Bizottság azt javasolta az EU27-eknek, hogy szigorú feltételek mellett hagyják jóvá a magyar programot. Ehhez a döntéshez is a pénzügyminiszterek minősített többsége kell.

Nyitókép: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Benko Vivien Cher

#Külföld#eu#európai unió#ep#pénzügyminiszter#uniós források

Címlapról ajánljuk