Külföld

Iránban megszűnik erkölcsrendészet, felülvizsgálják a fejkendőviselésről szóló törvényt is

Dévai LászlóDévai László

2022. december 4. 11:22

Több mint két hónap után úgy néz ki, eredményt értek el az iráni tüntetők.

Az al-Dzsazíra információja szerint az iráni főügyész indítványozta a rettegett erkölcsrendészet felfüggesztését. Mohammad Dzsafar Montazeri főügyész egy szombati rendezvényen elmondta, hogy az erkölcsrendészetnek „nincs köze az igazságszolgáltatáshoz, ezt a szervezetet ugyanott fogják leállítani, ahol korábban elindították” – mondta Montazeri utalva az iráni törvényhozásra.

Egyelőre más hivatalos forrásból nem erősítették meg a főügyész szavait, mint ahogy arról sem érkezett jelentés, hogy az utcákról eltűntek volna az erkölcsrendészek.

Teheránban vagy más városokban mostanában nem látták a haderő fehér és zöld furgonjait, amelyeknek az volt a feladata, hogy betartassák a szigorú öltözködési szabályokat, elsősorban a nőkkel szemben.

Iránban már szeptember közepe óta közepe tartanak a tüntetések, a demonstrációk célja, hogy az országban az országot vezető rezsim vizsgálja felül az emberi jogok korlátozását jelentő szabályozásokat, ilyen például az erkölcsrendészet tevékenysége vagy az, hogy a nőknek kötelező fejkendőt viselniük, ha elmennek otthonról. 

A két hónapja elindult tiltakozássorozat úgy kezdődött, hogy egy Mahsa Amini nevű, 22 éves iráni kurd nőt letartóztattak az erkölcsrendészet emberei, mert megsértette a szigorú öltözködési szabályokat. Mahsa Amini az őrizetben életét vesztette.

A zavargások az elmúlt hónapokban egyre nagyobbá duzzadtak, azt már az iráni vezetés is elismerte, hogy a tüntetések kezdete óta több mint háromszáz ember halt meg az összetűzésekben.

Ennél azonban jóval többen veszthették életüket az összecsapások során. Az amerikai székhelyű Iráni Emberi Jogi Aktivisták nevű jogvédő csoport adatai szerint eddig több mint 451 tüntető és 60 biztonsági erőkhöz tartozó halt meg a konfliktusban.

Amír Ali Hadzsizadeh tábornok, az iráni Forradalmi Gárda légvédelmének parancsnoka szerint a halálos áldozatok között „mártírok” is vannak, így hivatkoznak a helyi biztonsági erők tagjaira.

A teheráni vezetés hivatalos álláspontja szerint az embereket a nyugati országok, valamint Szaúd-Arábia szította fel. 

A Guardian nemrég azt írta, hogy az iráni hatóságok bejelentették: felül fogják viselni a nők öltözködését előíró törvényt, amely már évtizedek óta érvényben van. A teheráni kormány láthatóan nem tud mit kezdeni a helyzettel, ezért úgy néz ki, hogy változások jöhetnek Iránban. Azt egyelőre nem közölték, hogy miként fogják megváltoztatni a többek között kötelező fejkendőviselésről szóló törvényt, a pontos részleteket csak hetek múlva fogják nyilvánosságra hozni.

Nyitókép: MTI / EPA / Sedat Suna

 

#Külföld#irán#fejkendő#erkölcsrendészet#tüntetés

Címlapról ajánljuk