Külföld

Kovács Zoltántól hiába kérdezték, hogy szeretné-e, hogy az ukránok nyerjék a háborút

rtl.hurtl.hu

2022. december 2. 18:09

A béke fontosságáról beszélt.

Interjút készített Kovács Zoltán államtitkárral a Deutsche Welle, ám Tim Sebastian, a DW Conflict Zone című műsorának vezetője hiába tette fel többször is azt a kérdést, hogy Kovács szeretné-e, ha Ukrajna megnyerné a háborút. Ezt a 24.hu szúrta ki.

Önök sok olyan kijelentést tettek, és sok olyan dolgot csináltak, amelyek kedveztek moszkvai barátaiknak. Önök Oroszország trójai falovai a NATO-ban?

– kezdte Sebastian, mire Kovács úgy reagált, hogy Magyarország elsősorban békét szeretne, tűzszünetet és azonnali béketárgyalásokat, mert szerinte ez az egyetlen módja a konfliktusok érdemi kezelésének. Arról is beszélt, hogy bárki bármi mondhat erről a konfliktusról, minden egyes NATO tagország elsősorban saját érdekeit képviseli.

A műsorvezető arra is rákérdezett, hogy a magyar kormány miért tesz úgy, mintha korábban nem lett volna szoros politikai kötelék Orbán Viktor és Vladimir Putyin között, hiszen a két vezető között 13 év alatt 12 találkozó volt (és ezzel Orbán a háború kitörése előtt néhány héttel el is dicsekedett Sebastian szerint). Kovács úgy véli, hogy „ezt a kijelentést semmi nem támasztja alá, és mindössze egy energiaforrásokon alapuló stratégiai együttműködés van a két ország között, amely egy történelmi örökség”.

Sebastian az interjú végén leszögezte, hogy a NATO azt szeretné, ha Zelenszkij megnyerné ezt a háborút, Orbán Viktor viszont egyértelműen az ellenségének hívta az ukrán elnököt. 

Szeretnék, hogy Zelenszkij nyerje a háborút?

– kérdezte Kovácsot, mire ő azt válaszolta: Mi csak békét akarunk. Mindegy mibe kerül és hogyan érik el.

Sebastian úgy folytatta: „Értem, de NATO-tagként nem képesek azt kimondani, hogy azt akarják, hogy Ukrajna nyerjen.”

Erre Kovács Zoltán válasza az, hogy:

Már elnézést, de a NATO egy védelmi szövetség és a NATO-nak nincs mit tennie, ha nincs közös döntés Ukrajnáról. Amit a tagállam részéről látni, az más téma. Teljes mértékben kiállunk a NATO szövetségeseink mellett, és mindig követtük és követni fogjuk a közös NATO döntéseket.

Nyitókép: DW

#Külföld#kovács zoltán#államtitkár#dw#orosz-ukrán háború#oroszország

Címlapról ajánljuk