Külföld

Rasszista beszélgetés miatt lemondott udvarban betöltött szerepéről a brit királyi család egyik tagja

rtl.hurtl.hu

2022. november 30. 20:15

Vilmos herceg keresztanyja a Buckingham palota egyik vendégét kérdezgette arról, hogy Afrika melyik részéről jött.

A brit sajtó szerint Vilmos herceg 83 éves keresztanyja, Lady Susan Hussey a királyi család azon tagja, aki lemondott az udvarban betöltött szerepéről azután, hogy rasszista módon beszélt egy vendéggel a Buckingham palotában rendezett fogadáson.

Egy családon belüli erőszak áldozatait támogató szervezet munkatársa, Ngozi Fulani egy Twitter-bejegyzésben azt írta, hogy a királyi udvar egy tagja többször is arról kérdezgette a Kamilla királyné által összehívott keddi rendezvényen, hogy Afrika melyik részéről jött. A beszélgetés Fulani beszámolója szerint így hangzott:

Lady SH: Honnan érkezett?

Fulani: A Sistah Space-től.

SH: Nem úgy értem, hanem honnan jött?

Fulani: Hackney-ben van a székhelyünk.

SH: Nem, melyik részéről jött Afrikának?

Fulani: Nem tudom, nem maradt feljegyzés.

SH: No de azt csak tudnia kell, honnan származik, én éltem Franciaországban. Honnan való?

Fulani: Innen, az Egyesült Királyságból.

SH: De milyen nemzetiségű?

Fulani: Itt születtem, brit vagyok.

SH: De igazából honnan jött, honnan származik a népe?

Fulani: A népem? Mi ez, hölgyem?

SH: Ó, látom, kihívás lesz kiszedni önből, hogy honnan érkezett. Mikor jött először ide?

Fulani: Hölgyem! Brit állampolgár vagyok, a szüleim az 50-es években jöttek, amikor…

SH: Ó, tudtam, hogy ide lyukadunk ki, ön karibi származású!

Fulani: Nem, afrikai örökségem van, karibi származásom és brit állampolgárságom.

SH: Ó, szóval ön…

A nők elleni erőszakról szóló találkozón Olena Zelenszka ukrán first lady, Matild belga királyné és Ránija jordán királyné is részt vett. Ngozi Fulani az afrikai és karibi származású bántalmazott nőket segítő Sistah Space nevű szervezetet képviselte.

A Buckingham palota szóvivője közölte, hogy különösen komolyan veszik az esetet és azonnal kivizsgálják minden részletét, az elhangzott kijelentéseket elfogadhatatlannak és mélyen sajnálatosnak tartják. Az érintett – akire Ngozi Fulani „Lady SH”-ként hivatkozott – a szóvivő szerint bocsánatot szeretne kérni az okozott fájdalomért, és azonnali hatállyal lemondott a tisztségéről.

Vilmos herceg szóvivője azt mondta, mély csalódással értesült az incidensről. „A rasszizmusnak nincs helye a társadalmunkban” – mondta.

A Reuters a történtekhez hozzáteszi, hogy a királyi családdal szemben már korábban is felmerült a rasszizmus vádja. Meghan Markle egy interjúban azt mondta, hogy mielőtt Harry herceggel közös gyermekük, Archie megszületett, a család egy meg nem nevezett tagja azt kérdezte, mennyire lesz sötét a kisfiú bőre.

A Buckingham palota szóvivője közölte, hogy felvették a kapcsolatot Ngozi Fulanival, és felajánlották neki, hogy személyesen beszéljék át az eset tanulságait, a királyi udvar tagjait pedig emlékeztetik a sokszínűség és befogadás tiszteletben tartására, amihez mindenkor tartaniuk kell magukat.

Nyitókép: Ngozi Fulani / Sistah Space

#Külföld#brit királyi család#rasszizmus#egyesült királyság

Címlapról ajánljuk