Külföld

Minden idők legbutább újságírói kérdését tették fel a finn miniszterelnöknek

rtl.hurtl.hu

2022. november 30. 16:59

Ehhez egészen Új-Zélandig kellett utaznia Sanna Marinnak.

Új-Zélandon és Ausztráliában tesz látogatást ezen a héten Sanna Marin finn miniszterelnök. Szerdán reggel az új-zélandi kormányfővel, Jacinda Ardernnel közös sajtótájékoztatót tartottak, ahol egy országos rádió férfi újságírója a következőt bírta feltenni kérdésként:

Sokakban felmerült, hogy önök azért találkoznak, mert hasonló korúak?

Ardernt láthatóan és érthetően feldühítette a rendkívül színvonalas kérdés, amire azt válaszolta:

Kérdezte valaha Barack Obamát és John Key-t (egy korábbi új-zélandi miniszterelnököt) arról, hogy azért találkoznak-e, mert hasonló korúak?

Hozzátette, hogy a politikában valóban sok férfi van, de ahhoz, hogy most két nő találkozott, nincs köze a nemükhöz, inkább a két ország között zajló kereskedelemhez van.

Az új-zélandi újságírók arról is kérdezősködtek, hogy a két női politikus mentorálná-e egymást, a fiatal női politikusoknak keményebben kell-e dolgozniuk, hogy ne bírálják őket a magánéletük miatt, és nem zavarja-e Sanna Marint, hogy az új-zélandi sajtóban „a bulizós miniszterelnökként” emlegetik.

A finn miniszterelnök arról beszélt, hogy Ardernnel tárgyaltak arról, hogy támogatni kell a nők jogait, főleg a jelenlegi iráni helyzetben, az viszont nem érdekli, hogy „partiállatként” emlegetik a kiszivárgott bulizós videója miatt.

A kormányzásunk alatt volt egy globális járvány, most háború van Európában, energiaválság van és előttünk állhat egy gazdasági válság is, így sok dolog van előttem

– jelentette ki Sanna Marin hozzátéve, hogy a sajtó azt ír, amit akar.

Új-Zéland finnországi nagykövete a Euronewsnak azt mondta, meglepte, hogy az újságírók ilyen kérdéseket tettek fel.

Nem, a két miniszterelnök nem azért találkozott, mert hasonló korúak, vagy mert mindketten nők, vagy mert barna hajúak. A látogatás annak a jele, hogy erős kapcsolatok vannak két hasonlóan gondolkodó ország között

– mondta, külön kiemelve a két ország által Ukrajnának nyújtott segítséget.

Nyitókép: Dave Rowland/Getty Images

#Külföld#sanna marin#finnország#jacinda ardern#új-zéland#szexizmus

Címlapról ajánljuk