Külföld

Leverik a koronavírus-korlátozások elleni kínai felkeléseket

rtl.hurtl.hu

2022. november 29. 6:41

Több embert letartóztattak, telefonjaikat átvizsgálták.

Csillapodnak a Covid-korlátozások elleni, a hétvégén kirobbant kínai tüntetések, számolt be a BBC

Több városból erős rendőri jelenlétről számoltak be, néhány gyűlést levertek. Jelentések szerint több embert kihallgattak, telefonjaikat átkutatták.

A múlt hétvégi tüntetések azután erősödtek meg, hogy csütörtökön a nyugat-kínai Ürümcsiben egy emeletes házban tűz ütött ki és tíz ember vesztette életét. Sokan azt gondolják, hogy a lakók a koronavírus miatt elrendelt korlátozás miatt nem tudtak elmenekülni a tűz elől, de a helyi hatóságok ezt vitatják. 

A Fókusz riportját itt nézheti meg:


A tragédia után ezrek vonultak az utcára, a lezárások feloldását követelve. Többen Hszi Csin-ping elnök lemondását követelték.

Hétfőn azonban a tervezett pekingi tüntetések elmaradtak, miután a rendőrök körbevették a gyülekezési pontot. Sanghajban a fő tüntetési útvonal mentén hatalmas kordonokat húztak fel, több embert letartóztattak. Kedd reggel mindkét városban rendőrök járőröztek azokon a területeken, ahová a Telegram közösségi médiaalkalmazás egyes csoportjai gyűléseket szerveztek. A BBC által ellenőrzött közösségi médiafelvételek szerint a déli Hangzhou városában hétfő este egy kisebb tüntetést is gyorsan felszámoltak, a résztvevőket letartóztatták. Kínában jelenleg rekordmagas a covidfertőzöttség, és a napi új esetek száma átlépte a 40 ezret.

Hongkongban azonban több tucatnyi tüntető gyűlt össze a város központjában és a Hongkongi Kínai Egyetem kampuszán, szolidaritást vállalva a szárazföldi Kínában tüntetőkkel. Sokan gyűltek össze a világ nagyvárosaiban, például Londonban, Párizsban és Tokióban lévő kínai nagykövetségeknél, valamint az Egyesült Államok és Európa egyetemeinél is.

#Külföld#kína#koronavírus#tüntetés

Címlapról ajánljuk