Külföld

Novák Katalin tíz órán át vonatozott Kijevbe

rtl.hurtl.hu

2022. november 28. 8:31

Egy menetrend szerinti járattal érkezett meg az ukrán fővárosba. 

A magyar közjogi méltóságok közül elsőként tárgyalt Kijevben a hétvégén Novák Katalin. A köztársasági elnök Volodimir Zelenszkij meghívására szombat reggel érkezett meg az ukrán fővárosba. Az RTL Híradónak Feledy Botond külpolitikai szakértő elmondta, szerinte üzenetértékű, hogy Novák Katalin akkor utazott Kijevbe, amikor az Ukrajnának szánt segélyről tárgyal az unió.


A Blikk információ szerint a köztársasági elnök egy menetrend szerinti járattal vonatozott be Kijevbe, ahova tíz órán át tartó utazás után érkezett meg. A Sándor palota Kommunikációs Igazgatósága a lapnak elmondta, hogy azért kellett vonattal beutazni, mert a ország felett repüléstilalmi zóna van, és hozzátették, hogy ugyanazon a vonaton volt Alexander De Croo belga miniszterelnök is.

Ahogy a látogatásáról készült videóból az rtl.hu már kielemezte, Novák Katalon a Magyar Honvédség Airbus A319-100 utasszállító gépével repült Lengyelországba. A magyar légierő gépe az ukrán határtól kb. 60 kilométerre lévő Rzeszówban szállt le, majd a magyar küldöttség Przemyśl városából vonattal indult Kijevbe. A felvételeken látni lehetett, hogy Novák Katalint állig felfegyverzett TEK-esek vigyázták végig a vonatút alatt.

Kijevben úgy tűnt, hogy egy ötcsillagos hotelben szállt meg. Kijevből Kárpátaljára utazott, ahol a beregszászi helyi református gyülekezet körében adventi istentiszteleten vett részt. A Blikknek a Sándor palota Kommunikációs Igazgatósága elmondta, hogy Novák Katalin autóval indult útnak Kárpátaljára, ahova hajlani három órakor érkezett meg. Hozzátették, hogy „az út során zavartalanul tudtak haladni, egyszer sem kellett légiriadó miatt megállni”.

Nyitókép: Facebook / Novák Katalin

#Külföld#novák katalin#ukrajna#kijev#Volodimir Zelenszkij#orosz-ukrán háború#magyarország#köztársasági elnök

Címlapról ajánljuk