Külföld

Felfoghatatlanul rossz, I. világháborús körülmények közt harcolnak az ukrán fronton

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. november 27. 8:57

A késő őszi időjárás miatt embertelen állapotok uralkodnak a lövészárkokban, bokáig, térdig érő vízben, hideg sárban kúsznak-másznak a katonák.

 

Az elmúlt napok, hetek heves esőzései, a havazás, hóolvadás, a hirtelen hőmérséklet-változások, a latyak és sár miatt embertelen körülmények közt kell helytállni az ukrajnai frontvonalakon.


A közösségi médiában az utóbbi napokban több videó és fotó is megjelent ukrán katonákról, amelyek bemutatják, milyen körülmények között próbálják tartani védekező pozíciójukat.


Az orosz megszállók elleni harc mostanra több helyen is állóháborúvá vált, lövészárkokkal, köztük tüzérség által kietlen pusztasággá változtatott területekkel – amilyen helyzetet az I. világháborúról szóló dokumentumfilmekben is látni.


A lövészárkokban uralkodó, embert próbáló körülmények főként annak köszönhetők, hogy a tél még nem köszöntött be teljesen. A hőmérséklet fagypont fölött van, a talaj nem fagyott meg, a lehullott csapadék miatt minden nedves, sáros, a talajvíz szintje pedig magas. Emiatt a védelmi vonalak árkaiban sok helyen bokáig, térdig, sőt derékig ér a víz.


A kialakult helyzet egyik harcoló félnek sem kedvez, az ukrán katonák annyiból vannak jobb helyzetben, hogy az ő utánpótlásvonalaik javarészt sértetlenek, felszerelésük korszerűbb, több és jobb vízálló ruhaneműjük van, szemben a nemrég mozgósított, hiányos, gyatra felszerelésű orosz katonákkal, akik emiatt rosszabb esélyekkel néznek szembe a következő hetek előbb-utóbb beköszöntő téli időjárásával is.

#Külföld#orosz-ukrán háború#lövészárok#Időjárás#sár#eső#hideg#első világháború#ma

Címlapról ajánljuk