Külföld

Lecseréli Magyarország kijevi nagykövetét Szijjártó Péter

rtl.hurtl.hu

2022. november 26. 17:47

De több pozícióban is változás történik.

Lejár a kijevi magyar nagykövet, Íjgyártó István megbízása, helyette Heizer Antalt, a külügy régi munkatársát küldi az ukrán fővárosba Szijjártó Péter, értesült a hvg.hu. Heizler korábban Albániában, Szlovákiában és Kazahsztánban is volt nagykövet.

Íjgyártó még részt vett abban, hogy megszervezze Novák Katalin ukrajnai látogatását, de hamarosan távozik a posztjáról. Ez nem rendkívül váratlan, hiszen már négy éve, 2018 óta töltötte be a pozíciót.

A lap szerint Heizert hétfőn délelőtt hallgatta meg az országgyűlés külügyi bizottsága. A karrierdiplomata 1986-ban végzett a moszkvai nemzetközi kapcsolatok intézetében, majd Kínától Albánián át több országban diplomatáskodott, közben a 2000-es években vezette a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Hivatalt is. 2010 óta volt nagykövet Pozsonyban, Tiranában, legutóbb pedig Kazahsztánban.

Még három másik nagykövet kinevezése is várható, őket a következő hétfőn hallgatják meg. Lettországba Urkuti György kerül, Bécsbe Szilágyiné Bátorfi Edit. Szintén ez a város lesz a székhelye az EBESZ-hez akkreditált nagykövetnek: Dancs Ferenc veszi át ezt a feladatot.

Nyitókép: Facebook

#Külföld#szijjártó péter#ukrajna#kijev#nagykövet#csere

Címlapról ajánljuk