Külföld

Novák Katalin: Vlagyimir Putyin felelőssége ezért a háborúért kristálytiszta

rtl.hurtl.hu

2022. november 26. 16:20

Feleségként és háromgyermekes anyaként elborzasztja, ami a szomszédos független országban történik – mondta a köztársasági elnök Kijevben.

„Vlagyimir Putyin felelőssége ezért a háborúért kristálytiszta. Mi, magyarok a kezdetektől fogva kiálltunk a felesleges vérontás, fájdalom és szenvedés ellen” – mondta Novák Katalin Kijevben, ahová Volodimir Zelenszkij ukrán elnök meghívására érkezett. Az államfő leszögezte: Magyarország és Ukrajna szomszédok, a szomszédunk számíthat a segítségünkre, és ez így is marad. Reményének adott hangot, hogy míg 2022 a háború éve volt, addig 2023 a béke éve lesz, írja az MTI.

Hozzátette: „Feleségként és háromgyermekes anyaként elborzaszt, ami a szomszédságunkban történik, és mélyen osztozom minden szülő, anyák, apák, feleségek, férjek, nagyszülők és gyermekek gyászában és fájdalmában.”

A Grain from Ukraine (Gabona Ukrajnából) programban részt vevők közös nyilatkozatot is elfogadtak, amely szerint a háború kezdete óta 10 millió tonnányi mezőgazdasági termékkel kevesebb jutott a világpiacra, mint az előző év ugyanezen időszakában. Ez azt jelenti, hogy a világon több millió ember élelmezésbiztonsága került súlyos veszélybe. A nyilatkozat rögzíti, hogy Ukrajna a háború ellenére is aktívan dolgozik azon, hogy a nemzetközi partnerekkel együttműködve mezőgazdasági termékekkel lássa el a rászorulókat.

Novák emlékeztetett arra, hogy az 1932/1933-as nagy éhínség, a holodomor borzalmas volt, és a magyarok nemcsak tudatában vannak ennek, hanem azon kevés nemzet közé tartoznak, amelyek megemlékeznek a tragédiáról. „Így teszünk többek között Budapest szívében, az Erzsébet hídnál található holodomor-emlékműnél is, és az Országgyűlés is megemlékezik az 1932/33-as évek eseményeiről” – közölte Novák.

Korábban a Népszava arról írt: Novák inkább nyugati országokba látogat, míg Orbán Viktor és miniszterei inkább a Türk Tanácsban, Oroszországban és Kínában szeretik megmutatni magukat. Nagy Attila Tibor politikai elemző szerint a kormánypártok nem nagyon titkolják, hogy „Nováknak alapvetően diplomáciai szerepet szánnak, főként olyan helyekre vagy olyan üzenetekkel küldve, amelyek a miniszterelnökhöz politikailag kevésbé illeszthetők”.

Nyitókép: MTI / Sándor-palota

#Külföld#novák katalin#kijev#ukrajna#orosz-ukrán háború#putyin#zelenszkij

Címlapról ajánljuk