Belföld

Novák Katalin elnöksége első fél évéből több mint egy hónapot utazással töltött

rtl.hurtl.hu

2022. november 25. 14:31

A Népszava azt írja, hogy az államfő Orbán Viktor „külpolitikai kiegészítője lett”.

Huszonegy alkalommal utazott külföldre Novák Katalin elnökségének első fél évében, és több, mint egy hónapnyi időt töltött külföldön, írja a Népszava. Ez meglehetősen sűrű menetrend: Áder János a beiktatása utáni fél évben mindössze kétszer járt külföldön.

A lap szerint Novák inkább nyugati országokba látogat, míg Orbán Viktor és miniszterei inkább a Türk Tanácsban, Oroszországban és Kínában szeretik megmutatni magukat. Nagy Attila Tibor politikai elemző szerint a kormánypártok nem nagyon titkolják, hogy „Nováknak alapvetően diplomáciai szerepet szánnak, főként olyan helyekre vagy olyan üzenetekkel küldve, amelyek a miniszterelnökhöz politikailag kevésbé illeszthetőek”.

Példának azt hozzák, amikor első elnöki útján Varsóban ítélte el Novák a „putyini agressziót” – ez ekkor ugyanis elképzelhetetlen lett volna itthon akkor egy fideszes politikus szájából. Virág Andrea, a Republikon Intézet stratégiai igazgatója szerint az utazásokkal az lehet a cél, hogy „az Orbánnal szembeni ellenérzések enyhüljenek, illetve a kormány megtartsa külföldi szövetségeseit”.

Nagy szerint „kiegészítő külügyérként” tevékenykedik Novák, valamint olyan kötelező eseményeken is részt vesz, mint az ENSZ közgyűlése, vagy II. Erzsébet temetése. Akadnak azonban olyan útjai, amibe nehéz belemagyarázni konkrét célokat – például amikor az USA-ban vagy Kanadában járt.

Nyitókép: Szigetváry Zsolt / MTI

#Belföld#novák katalin#utazás#külügy#diplomácia#putyin#orbán viktor#fidesz

Címlapról ajánljuk