Külföld

Bolsonaro nem elégedett a választási vereséggel, panaszt tesz az eredmény ellen

rtl.hurtl.hu

2022. november 22. 20:24

Úgy tűnik, Trump nyomdokaiba léphet.

Jair Bolsonaro hivatalban lévő brazil elnök panaszt nyújtott be a választási ügyekben illetékes bíróságon az elnökválasztási eredmények „rendkívüli ellenőrzését” szorgalmazva, írja az MTI.

Az indítvány „helyrehozhatatlan szabálytalanságokat” említ az elektronikus szavazógépekkel kapcsolatban, amelyek hatással lehettek a végkimenetelre, vagyis, hogy a választást a hivatalban lévő elnök baloldali kihívója Luiz Inácio Lula da Silva korábbi elnök nyerte meg.

A brazil szövetségi választási bíróság (TSE) egyelőre nem válaszolt megkeresésekre az ügyben. Viszont a TSE korábban már megerősítette Lula győzelmét, s azt már számos vezető brazil politikus, valamint Brazília nemzetközi szövetségesei, köztük az Egyesült Államok is elismerte.

Az elnökválasztáson győztes baloldali Luiz Inácio Lula da Silva a szavazatok 50,9 százalékát szerezte meg az október végi második fordulóban, Bolsonaro pedig 49,1 százalékot kapott. Már korábban is rebesgették, hogy Bolsonaro Trumphoz hasonlóan kétségbe vonhatja az elnökségének végét jelentő választás tisztaságát.

Az országban a választások után több helyen is blokádokat emeltek a hívei. Jair Bolsonaro a választás előtt többször is utalt arra, hogy csak akkor ismeri el a választási eredményt, ha nyer. Végül Bolsonaro, aki egy ideig bezárkózva hallgatott, és nem ismerte el a vereségét, úgy döntött, hogy felszólítja a választóit: fejezzék be az útlezárásokat, és tüntessenek törvényes módon.

Nyitókép: Sergio Lima/Bloomberg via Getty Images

#Külföld#jair bolsonaro#brazília#választás#eredmény#Lula#panasz

Címlapról ajánljuk