Külföld

Joe Bidennek köszönheti az életét két nagytermetű szárnyas

rtl.hurtl.hu

2022. november 21. 18:47

Az elnök rövidre fogta a Fehér Ház kertjében tartott kegyelmi ceremóniát, mert senki nem szereti, ha kihűl a pulyka.

A hálaadás ünnepe előtt idén is megkegyelmezett két pulykának az amerikai elnök. Joe Biden igazi nagypapás szóviccek kíséretében jelentette be a döntést, megtoldva azzal, hogy az egyetlen „vérengzés” az lesz idén, ha a németjuhásza felborítja az áfonyaszószt.

Az egyik pulykát, Chocolate-et az elnök kinevezte a Nemzeti Hálaadás Pulykájának, de társa, Chip is megúszta, hogy az ebédlőasztalon kelljen kikötnie. A szertartást a Fehér Ház kertjében tartották, a csípős novemberi reggelen Joe Biden azzal élcelődött, hogy rövidre fogja, mert

senki sem szereti, ha kihűl a pulyka.

A húszkilós szárnyasokat a Nemzeti Pulykaszövetség elnöke ajánlotta fel a szertartásra. A madarak a hétvégén érkeztek meg Washingtonba, és a Fehér Ház mellett lévő Willard Hotelben szállásolták el őket.

A pulykák kegyelemben részesítésének hagyománya a XIX. századra nyúlik vissza: egy anekdota szerint Lincoln elnök fia kérte meg apját arra, hogy kegyelmezzen meg a hálaadáskor vacsorára szánt pulykának.

A CNN cikkéből kiderül, hogy a Nemzeti Pulykaszövetség 1947 óta minden évben ünnepélyes keretek között felajánl egy pulykát a regnáló elnöknek, de 1963-ban John F. Kennedy volt az első elnök, aki kegyelmet adott. Rendszert viszont csak George H. W. Bush csinált ebből 1989-ben, azóta elmaradhatatlan eleme az ünnepi időszaknak.

Chocolate és Chip életének hátralevő részét az Észak-Karolinai Állami Egyetem agrár- és élettudományi főiskoláján fogja leélni, ahol a világ élvonalbeli baromfiszakértői viselik majd gondjukat.

Nyitókép: MTI/AP/Andrew Harnik

#Külföld#joe biden#hálaadás#pulyka#kegyelem

Címlapról ajánljuk