Külföld

Nem büntethetik meg Romániában Orbán Viktort, de elítélték a tusványosi kijelentéseit

rtl.hurtl.hu

2022. november 16. 15:36

A román diszkriminációellenes tanács szerint megalázó és ellenséges légkört teremtettek a „fajkeveredésről” tett megjegyzések.

Orbán Viktor nem büntethető Romániában a Tusnádfürdőn tett kijelentései miatt, mert a hatályos szabályok értelmében mentelmi jogot élvez – ezt mondta ki a román Országos Diszkriminációellenes Tanács. A szervezet ugyanakkor nyilvánosan elítélte a magyar miniszterelnök kijelentéseit, amelyek szerinte megalázó, és faji alapon ellenséges légkört teremtettek különböző embercsoportokkal szemben.

A Transtelex emlékeztet, hogy Orbán Viktor az idei tusványosi beszédében azt mondta: „egymással hajlandók vagyunk keveredni, de nem akarunk kevert fajúvá válni”. A beszédet román politikusok is elítélték, Alexandru Muraru liberális politikus pedig rasszizmusért feljelentette a magyar kormányfőt a diszkriminációellenes tanácsnál. Szerinte Orbán Viktor a tusnádfürdői rendezvényen nem kormányfői minőségében vett részt, látogatása ugyanis nem szerepelt a román külügyminisztérium hivatalos programjában.

Az Országos Diszkriminációellenes Tanács elnöke, Asztalos Csaba ugyanakkor a Transtelexnek azt mondta, hogy a román igazságszolgáltatás nem tudja átírni a nemzetközi jog alapját, ami szerint az államfők, miniszterelnökök immunitást élveznek, függetlenül attól, hogy magán-, vagy hivatalos látogatáson tartózkodnak egy ország területén.

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

#Külföld#orbán viktor#románia#tusványos#fajkeveredés

Címlapról ajánljuk