Külföld

„Két órán keresztül ott ültem, és hallgattam a sikoltozását” – kínzószobát találtak az ukrán rendőrök a felszabadított Herszonban

rtl.hurtl.hu

2022. november 16. 17:33

Volt akit annyira megverték, hogy két hónapja nem meri elhagyni a lakását.

Kínzószobát találtak az ukrán nyomozók a napokban felszabadított Herszon városában – írta helyi rendőrség tájékoztatására hivatkozva a Guardian

Az orosz katonák március közepén vették át a fiatalkorúak börtöne felett az irányítást, és felnőtt férfiakat tartottak ott fogva. Elsősorban azokat vitték oda, akik nem voltak hajlandók együttműködni vagy akiket partizántevékenységgel gyanúsítottak. 

Három szomszéd és két helyi boltos azt mondta, az oroszok megjelenése után hat héttel kezdődhettek kínzások, először ugyanis ekkor szűrődtek ki a sikoltozások. 

A szemtanúk állítása szerint az embereket zsákokkal a fejükön vitték be az épületbe, és néhány holttestet is kivittek onnan. Mikola Ivanovics erkélye a ház hátsó udvarára néz, ő azt mondta, látta, amint két holttestet dobnak a központ mögötti garázsokba. 

A beszámolók szerint a túlélők „összeverve jöttek ki” az épületből. A szemtanúk egyébként soha nem látták az orosz katonák arcát, azok ugyanis símaszkot hordtak és tetőtől talpig feketében voltak. 

Vitalij Szerdjuk is megjárta a börtönt, őt négy nap alatt annyira megverték, hogy a felesége, Elena szerint két hónapja nem meri elhagyni a lakását. Azt mondták neki, hogy a verések az ukrán seregben szolgáló fiának szólnak, aki nem volt Herszonban a megszállás idején.

Egy másik volt fogvatartott arról számolt be, hogy az orosz katonák az egyik elektrorudat a cellatársa heréihez, a másikat a hímtagjához erősítették. 

Aztán két órán keresztül ott ültem, és hallgattam a sikoltozását 

A mai napig rosszul alszom éjszaka – mondta. Állítása szerint 23 cella lehetett az épületben és voltak női fogvatartottak is. 

A kínzókamráról szóló állításokat ügyészek ellenőrzik Herszonban. 

Nyitókép: Illusztráció – Fotó: Hannibal Hanschke/MTI/EPA

#Külföld#orosz-ukrán háború#ukrajna#oroszország#Herszon#kínzás

Címlapról ajánljuk