Külföld

Egy kitalált országon pörög az internet, már minisztériuma, himnusza, valamint kormánya is van, és megjelentek a nagy világmárkák is

Czeglédi FanniCzeglédi Fanni

2022. november 13. 10:43

Egy amerikaikon gúnyolódó mémmel indult Listenbourg, a fiktív európai ország története, amelynek a kreatív Twitter-felhasználóknak köszönhetően már miniszterei, térképe és nemzetközi kapcsolatai is vannak. A Ryanair nemrég bejelentette, hogy hamarosan megnyitja új központját az országban, és több üzletlánc is hírül adta, hogy nemsokára Listenbourgba is szállítanak. De milyen lenne az az ország, amit a közösségi média felhasználói alkotnának meg?

Mindössze néhány nap kellett ahhoz, hogy egy photoshoppolt térkép alapján „létrejöjjön” egy új ország, Listenbourg. Október 30-án egy Gaspardo nevű Twitter-felhasználó poénkodni akart egyet az amerikaiak földrajzi ismereteinek állítólagos hiányosságán, így közzétett egy manipulált térképet. „Biztos vagyok benne, hogy az amerikaiak még a nevét sem tudják ennek az országnak” – írta a bejegyzéshez, a fotón pedig a piros nyíl egy Spanyolországhoz és Portugáliához csatolt, zöldre színezett „országra” mutatott, utalva arra, hogy ott bizony létezik egy uniós tagállam. 


Egy másik felhasználó rögtön válaszolt: Ki ne ismerné Listenbourgot? Ezzel pedig egy egész lavinát indított el. Még ugyanezen a napon egy LeVraiOmersi nevű felhasználó megosztott egy videót, amelyen valaki kenuzik, és azt írta: Csodáld meg Listenbourg szépségét.


Egy nappal később több mint 20 ezer lájkot szedett össze az a felhasználó, aki hamis történelmi dokumentumokra hivatkozva megírta Listenbourg „hihetetlen történelmét”, de még egy ezt részletező (azóta már törölt) Wikipédia-oldal is létrejött. Egy francia lap azt írja, sokan alakítják a hamis ország történelmét a demográfiai adatoktól elkezdve egészen addig, hogyan élhetnek ott az emberek. Listenbourgot a „polgárok” a gazdasági fejlődés archetípusának tekintik, ahol jobb az életminőség, idilliek a tájak, a vízumszerzés pedig pofonegyszerű.

Az ország állítólag 59 millió lakosú, 2022. október 31-e óta tagja az Európai Uniónak, az ENSZ-nek, a NATO-nak, és van még zászlaja is, amelyen vörös és sárga alapon egy arany sas látható. A YouTube-on szinte azonnal megjelent a nemzeti himnusz is.


A himnusz olaj volt a tűzre: a Redditen gyorsan felbukkant egy felhasználó, aki azt állította, hogy Listenbourgnak saját Forma-1-es nagydíja van, az ország űrhajósai pedig részt vettek egy Hold-misszióban. A Forma-1-es futam viccét Julien Febreau, a Canal+ ismert francia sportkommentátora is felkapta és tovább görgette, mások pedig, például a francia jégkorong-válogatott követelte, hogy Listenbourg csatlakozzon a nemzetközi versenyekhez.

Az országban persze már pártok is szerveződnek, az egyik legnépszerűbb az, amelynek vezetője ígéretet tett arra, hogy „javítja Listenbourg külföldi megítélését”, míg az állítólagos belügyminisztérium máris felajánlotta, hogy válaszol a személyazonossági okmányokkal és vízumokkal kapcsolatos kérdésekre.

Egy másik Twitter-bejegyzés azt állította, hogy az ország uralkodója, XV. Listen király valójában az első Napkirály volt, aki 1661-ben háborúba indult XIV. Lajos ellen a tekintélyes címért.


Naivitás lenne azt gondolni, hogy itt meg is állt a dolog, hiszen különböző szervezetek és márkák is meglovagolták az álország-hullámot. A Waze France hivatalos Twitter-oldala azt írta, „Listenbourg, legalább már tudjuk, hogy juthatunk el oda!”, a L’Europe Ensemble pedig közölte: támogatják az ország EU-tagságát. A 2024-es párizsi olimpia hivatalos oldalán már gratuláltak is az EU-csatlakozáshoz, a Prime Video pedig közölte, hogy hamarosan forgatnak az országban. A politikusok is felszálltak a dilivonatra, a szocialista Olivier Faure a Twitteren üdvözölte a Listenbourgi Szocialista Párt létrehozását, Jean Lassalle volt francia elnökjelölt pedig egy fotóval közölte, hogy részt vett a Listenbourgi Mezőgazdasági Fesztiválon. „Köszönöm a tenyésztőknek, hogy ellátogathattam az ország egyik utolsó kézműves gyapjúkészítő műhelyébe.”


Az országnak amúgy öt képzeletbeli tartománya van, Flußerde, Kusterde, Mitteland, Caséière és Adriàs, a Le Figaro pedig – amely egy teljes, fiktív útinaplót szentelt az országnak – közölte, hogy vonattal, autóval vagy repülővel lehet az országba eljutni. Ugyanakkor óvatosságra intenek, ugyanis a Listenbourg INFO bejegyzése szerint nemrég halálos áldozatokkal járó vonatbaleset történt az egyik városban. Azt is tudni, hogy a vonatközlekedés azóta már helyreállt. (Néhány elvetemült felhasználó konkrétan megrajzolta a nem létező ország vasút-és metróhálózatát is.)


A Le Figaro azt írja, hogy Listenbourgnak fantasztikus kulturális öröksége van, ezt néhány „nagyszerű helyi művész, például Heinrich Lester festő munkája bizonyítja. Munkáit az újonnan létrehozott Listenbourg Művészeti Múzeumban tekinthetjük meg. Az intézmény minden nap 10:00 és 20:00 óra között tart nyitva.”

A Ryanairről régóta tudni, hogy az összes netes hülyeségbe beszáll, nem volt ez most sem másként, a Twitteren közölték, hogy hamarosan új központot nyitnak Listenbourgban, mire gyorsan létrejött a Listen Airlines nevű Twitter-oldal, és megosztották a bejegyzést azzal a szöveggel, hogy a Ryanair csak ne vegye el tőlük a munkát. Franciaország harmadik legforgalmasabb repülőtere, a Nizza Côte d'Azur a Twitteren jelentette be, hogy itt a lehetőség Nizzából Lurenbergbe repülni a Listen Airlines segítségével. „A nizzai reptér üdvözli a listenburgiakat” – tették hozzá.


Az ország persze nem csak a Twitteren épül-szépül, egy most népszerű TikTok-videóban egy felhasználó úgy tesz, mintha éppen 5G-infrastruktúrát telepítene Listenbourgban, míg egy másik videó „tíz érdekes tényt” közöl az országról.

Listenbourgnak már nemcsak szimfonikus zenekara, bankja, meteorológiai szolgálata és hírlapja, hanem kormánya is van. A listenbourg.org honlapon mind a 17 miniszter, valamint a miniszterelnök kilétére is fény derül, a köztársasági elnök egyelőre csak a gazdasági és a közlekedési miniszter, valamint a miniszterelnök kilétére derült fény, az ország elnökjelöltje pedig a lavinát elindító térképkészítő, Gaspard Hoelscher lett. Bemutatkozásában azt írja, Listenbourg gyermekeként nőtt fel, és gyönyörű országuk állami iskoláiban természettudományos irányultságú tanulmányi utat járt be. „Egy előkészítő tanfolyam és három év mérnöki iskola után Gaspard Hoelscher úgy döntött, hogy a Listenbourg-i légierőhöz csatlakozva szolgálja hazáját.” A férfi amúgy egy elnöki Twittert is létrehozott, amelyben azt írja, minden energiáját arra fogja fordítani, hogy méltó legyen a nép bizalmára, az országnak ugyanis szilárd, építő és bátor népre van szüksége. „Éljen hazánk!” – írta a férfi.

Egy kitalált országon pörög a Twitter, már minisztériuma, himnusza és kormánya is van
https://listenbourg.org/


Az Euronews emlékeztet, hogy sok más európai országhoz és régióhoz hasonlóan Franciaország is áldozatul esett már az amerikai székhelyű csatornák bakijainak. 2005-ben a CNN tévesen Svájcba és Németországba helyezte Toulouse-t és Strasbourgot. Az ukrajnai Donbasz régiót Pakisztánba „tette át”, amikor 2014-ben először kitört a háború az országban. Szlovákiát és Szlovéniát olyan gyakran összekeverik, hogy az utóbbi 2004-ben fontolóra vette zászlajának újratervezését, hogy a jövőben elkerülhetővé tegye a keveredést. 

Miután pedig a 2013-as bostoni maratonon elkövetett robbantás gyanúsítottjairól kiderült, hogy csecsen származásúak, a Csecsenföldet Csehországgal összetévesztők hozzászólásainak tömkelege arra kényszerítette az Egyesült Államokban tartózkodó cseh nagykövetet, hogy nyilvánosan tisztázza a két hely közötti különbséget. A lap példaként hozza fel egy másik, teljesen fiktív államra Molváriát (a szamárköhögés szülőhelyét), amelyet azért hoztak létre, hogy rávilágítsanak a világ kevésbé ismert részeivel kapcsolatos tájékozatlanságra és tapintatlanságra, de hasonló cipőben jár Jugoszlovákia is, amit sokan a Közép- és Kelet-Európát hibásan ismerők heccelésére használnak.

#Külföld#listenbourg#fake#fiktív ország#ország#himnusz#franciaország#twitter#ma

Címlapról ajánljuk