Külföld

A brüsszeli rendőrgyilkos előre bejelentette a rendőrségen, hogy támadást fog indítani, de ekkor még elengedték

rtl.hurtl.hu

2022. november 11. 5:21

Az sincs kizárva, hogy terrorista volt.

Korábbról is ismerték a hatóságok a rendőr halálával végződött brüsszeli késeléses támadás elkövetőjeét, írja a magyar állami hírügynökség. A megkezdett nyomozás a gyilkosság esetleges terrorista szálait is kutatja. Az elkövető korábban egy rendőri intézkedés után bejelentette, hogy rendőrökre fog támadni.

Ahogy mi is beszámoltunk róla: csütörtökön kora este egy rendőr meghalt és egy másik megsebesült egy késes támadásban a brüsszeli északi pályaudvar közelében, a támadót lelőtték.

A két rendőrt a belga főváros Schaerbeek nevű negyedében támadták meg a vasútállomás melletti utcák egyikében. A rendőrök erősítést kértek. A gyanúsított a helyszínre kiérkező járőrökre is késsel támadt, egyikük azonban lőfegyverrel ártalmatlanná tette. A médiajelentés szerint a támadót lábon és hason lőtték.

Az RTBF belga közszolgálati médiaszolgáltató közölte, hogy az 1990-ben született késelő ismert a hatóságok előtt. A terrorfenyegetéseket elemző belga központ (OCAM) adatbázisában a „lehetségesen erőszakos szélsőségesek” kategóriában található személyek között szerepel.

A gyanúsítottat korábban beidézték a lakhelye szerinti rendőrségre egy, a napilap által nem részletezett ügy miatt. A gyanúsított csütörtök reggel jelent meg a rendőrségen, majd ügyének intézését követően közölte:

a nap folyamán támadást fog elkövetni rendőrök ellen.

Bejelentéséről a rendőrőrsön feljegyzést írtak, majd elengedték. A La Derniere Heure című belga napilap úgy tudja, a gyanúsítottat reggel meghallgató rendőrök azt kérték az ügyészségtől, utalják pszichiátriai kezelésre a későbbi késelőt. Kérésüknek az eljáró bíró nem tett eleget.

Péntek hajnalban közzétett rendőrségi információk szerint az esettel a terrorista ügyekben illetékes szövetségi ügyészség foglalkozik.

Nyitókép: MTI / AP / Sylvain Plazy

#Külföld#brüsszel#késelés#rendőr#gyilkosság#bejelentés

Címlapról ajánljuk