Külföld

A Károlyt megdobáló diáknak megtiltották, hogy tojás legyen nála, ha megy valahová

rtl.hurtl.hu

2022. november 10. 17:47

De ezt végül módosították, hogy a diák ne legyen bajban a bevásárláskor. 

Szerdán letartóztatták a 23 éves Patrick Thelwellt, miután York városában tojással dobálta meg III. Károly királyt, aki látogatása közben sétált a városban. Az incidens akkor történt, amikor a király és Kamilla királyné a Mickelgate Bar nevű köztéren volt.

A diák most elmondta, az óvadéki feltételek részeként megtiltották neki, hogy tojást vigyen magával nyilvánosan, a támadás óta pedig állítása szerint rászálltak a britek és több halálos fenyegetést is kapott. 

Thelwell a Mirrornak arról beszélt, hogy este 10-kor engedték ki és jó ügyvédje volt. A diák arról beszélt, hogy az akciója után a tömeg szó szerint sikoltozott és jajveszékelt a dühtől, azt mondták, „helyben meg kellene ölni őt”. 

Nem zavar, mert tudom, mi a fasizmus, és hogy néz ki. Az emberek darabokat téptek ki a hajamból, leköptek. Elvesztették az eszüket

– mondta a diák, aki arra a kérdésre, hogy miért pont a király támadta meg – aki évtizedek óta próbálja felhívni a figyelmet a klímaváltozásra – azt mondta: „az, hogy ő tette a legtöbbet, csak azt mutatja, milyen alacsony a mérce”. „Egy olyan emberről van szó, aki Indiából, Afrikából és más gyarmatokról lopott ékszereket visel”.

Szerinte az óvadék feltételei mulatságosak voltak, azt például, hogy nem lehet nála tojás nyilvános helyen, módosítaniuk kellett, hogy elmehessen bevásárolni. 

A férfi ellen közrend elleni bűncselekmény miatt vádat emeltek ellene, és december 1-jén kell bíróság elé állnia. Thelwell amúgy azért próbálta meg tojással megdobálni a királyt, mert „nem hisz a királyokban”, „az egyenlőségben hisz”. „Ez egy tiltakozás az ország állapota és a fasizmusba való süllyedés ellen” – tette hozzá. 

Nyitókép: Chris Jackson - WPA Pool  / Getty Images

#Külföld#károly király#iii. károly király#tojás#egyesült királyság

Címlapról ajánljuk