Külföld

A kristályéjszakával viccelődött a német KFC

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. november 10. 15:56

„Ma van a kristályéjszaka emléknapja! Kényeztesse magát még több finom sajttal a ropogós csirkéjéhez” – ezzel reklámozta szerdán a gyorsétteremlánc okostelefonos applikációja a sajtos rántottcsirkét. Egy óra múlva bocsánatot kértek a rendszerhibáért.

Gedenktag an die Reichspogromnacht – Gönn dir ruhig mehr zarten Cheese zum knusprigen Chicken. Jetzt bei KFCheese!

– ez az üzenet ugrott fel szerdán rengeteg német okostelefonján, legalábbis azokén, akik aktívan használják a KFC étteremlánc applikációját. Az üzenet nagyjából így hangzik magyarul:

Ma van a kristályéjszaka emléknapja! Kényeztesse magát, válasszon még több finom sajtot a ropogós csirkéhez. Csak most – KFCsíz!

Az 1938-as zsidóellenes pogromsorozattal viccelődő üzenetből szinte azonnal hatalmas botrány kerekedett.


Egy órával később egy újabb üzenetet küldtek, benne bocsánatkéréssel. „Nagyon sajnáljuk, azonnal ellenőrizzük a belső folyamatainkat, hogy ez ne fordulhasson elő még egyszer. Elnézést kérünk a hibáért” – állt az üzenetben.

Daniel Sugarman, a Brit Zsidók Képviselőtanácsának közkapcsolati igazgatója „abszolút förtelmesnek” nevezte a KFC-üzenetet, írja a BBC.

A KFC Németország a Newsweek-nek küldött közleményben azt írta, hogy „véletlenül egy olyan automatikus push-értesítést küldtek ki a KFC alkalmazás németországi felhasználóinak, amely nyilvánvalóan nem tervezett, érzéketlen és elfogadhatatlan üzenetet tartalmazott, és ezért őszintén elnézést kérünk”.

A KFC azzal magyarázta az antiszemita push-üzenetete, hogy egy olyan félautomatizált tartalomkészítési folyamatot használnak, amely nemzeti ünnepeket tartalmazó naptárakhoz kapcsolódik. „Ebben az esetben a belső felülvizsgálati folyamatunkat nem követtük megfelelően, ami egy nem jóváhagyott értesítés megosztását eredményezte. Felfüggesztettük az alkalmazással történő kommunikációt, amíg megvizsgáljuk a jelenlegi folyamatunkat, hogy biztosítsuk, ilyen probléma ne fordulhasson elő még egyszer. Megértjük és tiszteletben tartjuk ennek a napnak a súlyát és történetét, és továbbra is elkötelezettek vagyunk az egyenlőség, a befogadás és az összetartozás mellett” – magyarázkodott a német KFC.

A Reichspogromnachtban, a nácik által 1938-ban elkövetett németországi támadássorozatban zsidó tulajdonban lévő üzleteket és imahelyeket pusztítottak el. A krisztályéjszakaként is emlegetett pogromnak több mint 90 halálos áldozata volt, és a történészek a holokauszt kezdetének tekintik.

#Külföld#németország#holokauszt#KFC#okostelefon#applikáció#push#kristályéjszaka

Címlapról ajánljuk