Külföld

Elsüllyedt hajóroncsban tévedt el két tapasztalt búvár – meghaltak

rtl.hurtl.hu

2022. november 8. 18:37

A Scylla nevű hadihajót 2004-ben süllyesztettek el, hogy mesterséges zátonyt hozzanak létre.

Elfogyott a levegőjük, ezért halt meg két tapasztalt búvár, amikor egy elsüllyedt hadihajónál végeztek merülést – erősítette meg egy vizsgálat, amelyről a BBC számolt be.

A búvárok –  a 49 éves Mark Gallant és a 40 éves Andrew Harman – 2021 szeptemberében merültek le a Scylla nevű hadihajó roncsaihoz, amelyet 2004-ben süllyesztettek el, hogy mesterséges zátonyt hozzanak létre, ám nem jöttek a felszínre. A haláluk oka eddig tisztázatlan volt. 

Mára kiderült, hogy a páros eltévedt, és nem tudtak tájékozódni a Scylla gépházában. Adam Dentnek, az expedíció harmadik búvárának sikerült kimenekülnie a roncsból, és mint később elmondta, azt hitte, nem jut ki élve, mivel kezdett kifogyni a levegője.

Azt mondta: „Nem láttam a kijáratot, és teljesen összezavarodtam, a látótávolság csökkent, ahogy a víz eliszaposodott. Szem elől tévesztettem Markot és Andrew-t.” Dent hozzátette, hogy követte a férfiakat a hadihajó hármas fedélzetére, ami az iszap felhalmozódása miatt a legveszélyesebb terület volt. 

A holttesteket „több héttel később” találták meg, és a patológus azt mondta, hogy bár nem tudta megállapítani a halál pontos okát, a búvárok valószínűleg megfulladtak, amikor elfogyott a levegőjük.

2007 augusztusában két másik búvár ugyanezen a roncson szintén tájékozódási zavar miatt halt meg. Ian Arrow halottkém szerint a jövőben búvárprotokollt vezethetnek be a további halálesetek megelőzése érdekében.

Nyitókép: Dan Mullan/Getty Images

#Külföld#búvár#merülés#Cornwall#hms scylla

Címlapról ajánljuk