Külföld

USA: Ha Észak-Korea megtámadná a szövetségeseinket, az Kim Dzsongun rezsimjének végét jelentené

Dévai LászlóDévai László

2022. november 4. 6:25

Erős üzenetet küldtek az amerikaiak.

Lloyd Austin, az Egyesült Államok védelmi minisztere csütörtökön kijelentette, hogy Észak-Korea bármely nukleáris támadása az Egyesült Államok vagy szövetségesei ellen „a Kim-rezsim végét jelentené” – olvasható a Guardian tudósításában. Észak-Korea az elmúlt napokban számos rakétakísérletet hajtott végre. A dél-koreai védelmi források szerint egy interkontinentális ballisztikus rakéta csütörtöki kísérlete kudarccal végződhetett.

Japán „felháborítónak és teljességgel elfogadhatatlannak” nevezte a tesztet. Erről korábban itt írtunk.

Az Egyesült Államok védelmi minisztériumának közleménye szerint Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter a dél-koreai védelmi miniszterrel, Lee Jong-suppal folytatott találkozóján elmondta: 

Bármilyen nukleáris támadás az Egyesült Államok vagy szövetségesei és partnerei ellen a Kim-rezsim végét fogja eredményezni.

– mondta Austin, továbbá arról tájékoztatott, hogy a jövőben a két ország újra nagyszabású, közös hadgyakorlatokat fog végezni a térségben. A Biden-adminisztráció irányváltása azért sem meglepetés, mivel Donald Trump egészen máshogy kezelte az Észak-Koreai vezetéssel kapcsolatos kérdéseket, igaz, akkor közel sem végeztek ennyi rakétatesztet.

A helyzet komolyságát jól mutatja, hogy amíg a döntéshozók az előző észak-koreai rakétázásra reagáltak, addig az országban újabb lőgyakorlatokat tartottak.

Péntekre virradóra ismét több rakétát indított Észak-Korea, a lőgyakorlat csütörtökön nem sokkal éjfél előtt kezdődött. A dél-koreai hadsereg arról számolt be, hogy több mint 80 tüzérségi lövedéket észleltek, amelyeket Észak-Korea a tengerbe lőtt. Szöul szerint Phenjan ezzel megsértett egy 2018-as Korea-közi megállapodást is – közölte a Reuters cikke alapján az MTI.

Észak-Korea idén rekordszámú rakétakísérletet hajtott végre, köztük csak szerdán legalább 23-at, és csütörtökön többek között egy interkontinentális rakétát is teszteltek, igaz, feltehetően sikertelenül.

Nyitókép: Sarah Silbiger / Getty Images

#Külföld#usa#észak-korea#nukleáris támadás#fenyegetés

Címlapról ajánljuk