Külföld

Észak-korea interkontinentális ballisztikus rakétája repülés közben csúnyán felsülhetett

rtl.hurtl.hu

2022. november 3. 7:20

Dél-koreai források szerint csúfos kudarccal végződött az északi szomszédok tesztje.

A dél-koreai katonai vezetés szerint kudarcba fulladhatott, Észak-Korea új típusú interkontinentális ballisztikus rakétájának a tesztje, közölte a Guardian. Ez a rakéta egyike volt a csütörtök reggel kilőtt három rakétának. A ballisztikus rakétát Phenjan külvárosából lőtték ki, de úgy tűnik, hogy repülés közben meghibásodott – közölték védelmi források több a dél-koreai médiával.

A dél-koreaiak ugyanakkor közölték: Észak-Korea legutóbbi gyakorlatai azt mutatják, hogy Nyugat nem hagyhatja figyelmen kívül a nukleáris fenyegetést.

A nagy hatótávolságú rakéta maximális magassága elérte a 2000 kilométert, és körülbelül 750 kilométert repült mielőtt „eltűnt” a radarról a Japán-tenger felett mintegy 1100 km-re az ország partjaitól – mondta Yasukazu Hamada japán védelmi miniszter. A helyi idő szerint reggel 7.30 és 9 óra közötti kilövések miatt veszélyhelyzetet hirdettek Japánban Miyagi, Yamagata és Niigata prefektúrákban, ideiglenesen leállították a vonatokat is, mert attól tartottak, hogy valamelyik rakéta elhalad vasúti pályák fölött.

Fumio Kishida japán miniszterelnök szerint a kilövések „felháborítóak és tűrhetetlenek”.

Ned Price, az Egyesült Államok külügyminisztériumának szóvivője elítélte az észak-koreai ballisztikus teszteket, mondván, hogy azok nyilvánvalóan megsértették az ENSZ Biztonsági Tanácsának több határozatát is. Wendy Sherman, az Egyesült Államok külügyminiszter-helyettese elmondta, hogy felvette a kapcsolatot a dél-koreai kollégájával.

Továbbra is elkötelezettek vagyunk Dél-Korea és Japán biztonsága iránt.

– közölte Sherman.

Nyitókép: Pyeongyang Press Corps / Pool / Getty Images

#Külföld#észak-korea#ballisztikus rakéta#teszt#hiba

Címlapról ajánljuk