Külföld

Turistákat ejtettek túszul a perui őslakosok az Amazonas olajszennyezése miatt

rtl.hurtl.hu

2022. november 4. 17:02

Hetven embert, köztük nőket és gyerekeket tartanak fogva.

Perui őslakosok túszul ejtettek hetven turistát, ezzel tiltakozva a kormány tétlensége ellen az észak-perui Amazonas-vidéken történt kőolajvezeték-szivárgás kérdésében.

A túszok között vannak peruiak és külföldi turisták – nők és gyerekek is –, köztük amerikai, spanyol, francia, brit, német és svájci állampolgárok.

„Az a célunk, hogy a jelenlegi akcióval felhívjuk a kormány figyelmét” – nyilatkozta Watson Trujillo, a Cuninico településen élő őslakos közösség vezetője az RPP rádiócsatornának csütörtökön. Azt akarják elérni, hogy a kormány küldjön delegációt a térségbe annak érdekében, hogy felmérjék az olajszivárgás okozta károkat.

A 800 kilométer hosszú, az észak-perui Amazonas-vidéket a tengerparttal összekötő Norperuano vezeték szeptember közepén sérült meg, és becslések szerint mintegy 2500 tonna kőolaj szivárgott a Cuninico folyóba.

A túszejtéssel az őslakosok demonstrációja újabb szintet lépett. A tiltakozók korábban a folyón alkottak blokádot, hogy a hajóközlekedés feltartásával hívják fel a figyelmet a vízfelszínt beterítő olajszőnyegre és a szivárgás környezetre mért pusztító hatására.

Szeptember végén a kormány 90 napos szükségállapotot hirdetett ki a térségre, amely nagyjából 2500 őslakosnak ad otthont.

A Petroperú állami tulajdonú, kőolajforgalmazással foglalkozó céghez tartozó vezeték sérülését a vállalat beszámolói szerint szándékosan okozhatták.

Nyitókép: A perui amazóniai őslakos férfiak az őslakos népek 5. amazóniai csúcstalálkozójának nyitóülésén Limában 2022. szeptember 5-én. – Fotó: Carlos Garcia Granthon/ Getty Images)

#Külföld#peru#amazonas#indiánok#őslakosok#olajszennyezés

Címlapról ajánljuk