Külföld

Videón, ahogyan valakik beosonnak egy orosz légibázisra, és bombát tesznek egy helikopterre

rtl.hurtl.hu

2022. november 2. 9:50

Nagyon úgy tűnik, hogy ukrán szabotőrökről van szó. Hogy mekkora a kár, egyelőre nem világos.

A brit Express cikke szerint ukrán szabotőrök lefilmezték magukat, amint helikoptereket tesznek tönkre az északnyugat-oroszországi Pszkov régióban található Veretye légibázison.

A támadás több mint 800 kilométerre történt az ukrán határtól, ez a háború kezdete óta az egyik legtávolabbi támadás orosz területen. A szabotőrök robbanóanyagot helyeztek el a Ka-52-es helikopterekre, amelyek egyenként mintegy 12 millió fontot, átszámolva nagyjából 5,6 milliárd forintot érnek. 

Hétfőn az ukrán védelmi minisztérium közölte, hogy két orosz Ka-52-es helikopter megsemmisült, míg további kettő súlyosan megrongálódott.


A katonai hírszerzés ugyanakkor nem vállalta a felelősséget a támadásért. Az orosz média a Veretye repülőtéren történt robbanásokról számolt be.

Az orosz biztonsági szolgálatokkal kapcsolatban álló Baza hírügynökség egy névtelenül nyilatkozó orosz tisztet idézett, aki szerint a robbanás 

olyan erős volt, hogy a repülőgép roncsai mintegy 200 méterrel arrébb szóródtak szét.

A Baza szerint az orosz hadsereg egy kézzel készített, helikopterhez erősített robbanószerkezetet fedezett fel, szerintük a helikoptereket jelenleg javítják. Az Express hozzáteszi: elképzelhető, hogy az orosz média kisebbnek állítja be a károkat, a brit média viszont nem tudja ellenőrizni, hogy a helikopterek megsemmisültek vagy csak megsérültek-e.

Az orosz közösségi médiában ugyancsak megjelentek bejegyzések lehetséges robbanásról a régióban. Illetve egy olyan videó is kering a Twitteren, amelyen egy férfi egy helikopter mellett guggol, kezében egy robbanószerkezetnek tűnő eszközzel, ami az Express szerint VZD-6Ch mechanikus gyújtószerkezetűnek tűnik. Ezek a gyújtószerkezetek akár hat órás késleltetéssel is működhetnek, így a szabotőröknek lehetett idejük elmenekülni. 

Nyitókép: Twitter

#Külföld#orosz-ukrán háború#oroszország#helikopter

Címlapról ajánljuk