Külföld

Készültségben van Szerbia hadserege, csapatok tartanak Koszovó határa felé

rtl.hurtl.hu

2022. november 2. 7:23

A belgrádi vezetés akár katonai erővel is beavatkozna a koszovói szerb kisebbség védelmében.

Szerbia honvédelmi minisztere kedden egy televíziós interjúban arról beszélt, hogy senkinek ne legyenek kételyei: a szerb katonaság készen áll Alekszandar Vucsics elnök valamennyi meghagyását teljesíteni, hogy megvédje Szerbia polgárait, beleértve a Koszovóban élő szerbeket is – írta az Index a Szabad Magyar Szó.  

Milos Vucsevics az interjúban bejelentette azt is, hogy Szerbia készültségbe helyezte a hadseregét.

Mi nem dőlhetünk hátra, de a párbeszédet szorgalmazzuk. Jobb ezer napon át tárgyalni, mint egy napot a lövészárokban tölteni.

– tette hozzá a miniszter.

Vucsevics szerint amikor Szerbia békéről és stabilitásról beszél, az nem azt jelenti, hogy gyenge vagy gyáva, mivel az ország hadserege sokkal erősebb, mint volt, de a kormány vezetése és az elnök döntése alapján jár el.

Szerbia és Koszovó között augusztusban éleződött ki a feszültség, mert a 2008-ban függetlenné vált, albán többségű Koszovó kormánya úgy döntött, hogy a szerb személyi okmányok és a gépjárművek rendszámtáblái nem lesznek többé érvényesek az ország területén. 

Szerbia a mai napig nem ismeri el Koszovó függetlenségét, ahová 1999-ben, egy heves légiháborút követően vonultak be a NATO csapatai, miután Slobodan Milosevics akkori szerb elnök etnikai tisztogatásba kezdett az albán lakosság ellen. Azóta a koszovói szerbek többsége elhagyta a térséget, becslések szerint pár tízezren élnek zárt tömbökben az ország északi részén. A két etnikum közötti békét a NATO békefenntartói, köztük magyar honvédek biztosítják jelenleg is.

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy sokan attól tartanak: Oroszország fegyveres beavatkozásra ösztönözheti szövetségesét, Szerbiát, hogy egy Koszovó elleni háború kirobbantásával destabilizálja a Balkánt, amellyel legalább részben elterelné a világ és a NATO figyelmét Oroszország ukrajnai háborújáról.

Eközben a háborús aggodalmakat növeli, hogy kedd délután az egyik szerb autópályán már videó készült arról, hogy a készültség elrendelése után katonai konvojok indultak a szerb-koszovói határ felé.


Nyitókép: Twitter

#Külföld#szerbia#koszovó#hadsereg

Címlapról ajánljuk