Külföld

Szerbia elnöke azzal fenyeget, hogy rendet tesz Koszovóban, ha a NATO nem teszi ezt meg

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 21. 18:29

Vučić lényegében háborúval fenyegeti a szakadár tartománynak tekintett déli szomszédját, mert az szerinte a szerb kisebbség kiűzésére készül.

Szerbia elnöke vasárnap felszólította a NATO-t, hogy „tegye a dolgát” Koszovóban, különben Szerbia fog lépéseket tenni a szakadár tartományban élő szerb kisebbség védelme érdekében – számolt be a hírről az ABC.

Aleksandar Vučić elnök televíziós beszéde azt követően hangzott el, hogy a hét elején az Európai Unió közvetítésével meghiúsultak a szerb és a koszovói vezetők közötti politikai tárgyalások.

Szerbia a mai napig nem ismeri el Koszovó 2008-ban kikiáltott függetlenségét. Az albán többségű, még Szerbiához tartozó Koszovóba 1999-ben, egy heves légiháborút követően vonultak be a NATO csapatai, miután Slobodan Milosević akkori szerb elnök etnikai tisztogatásba kezdett az albán lakosság ellen. Azóta a koszovói szerbek többsége elhagyta a térséget, becslések szerint pár tízezren élnek zárt tömbökben az ország északi részén. A két etnikum közötti békét a NATO békefenntartói, köztük magyar honvédek biztosítják jelenleg is.

Az EU évek óta sikertelen tárgyalásokat felügyel a két ország közötti kapcsolatok normalizálására, mondván, hogy ez az egyik fő előfeltétele annak, hogy Koszovó és Szerbia végül tagja lehessen a 27 országot tömörítő szervezetnek. A konfliktus legutóbb a múlt hónapban izzott fel: az Albin Kurti miniszterelnök vezette koszovói kormány kijelentette, hogy a szerb személyi okmányok és a gépjárművek rendszámtáblái nem lesznek többé érvényesek Koszovó területén.

Bár Szerbia az elmúlt 10 évben ugyanilyen intézkedéseket vezetett be a Szerbiába belépő koszovói állampolgárokkal szemben, a koszovói szerb kisebbség dühösen reagált a tervezett változtatásokra, útakadályokat állítottak fel, légvédelmi szirénákat bömböltettek, fegyverekkel lőttek a levegőbe és a koszovói rendőrök irányába. Szerbia is készültségbe helyezte erőit a koszovói határon, de végül a koszovói kormány szeptember 1-re halasztotta az intézkedés bevezetését. Vagyis addig kellene békés megoldást találni a konfliktusra.

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy sokan attól tartanak: Oroszország fegyveres beavatkozásra ösztönözheti szövetségesét, Szerbiát, hogy egy Koszovó elleni háború kirobbantásával destabilizálja a Balkánt, amellyel legalább részben elterelné a világ és a NATO figyelmét Oroszország ukrajnai háborújáról.

Nincs hová mennünk, sarokba vagyunk szorítva. Megmentjük népünket az üldöztetéstől és a pogromoktól, ha a NATO nem akarja ezt megtenni

– fogalmazott Vučić, aki szerint meg kell akadályozni, hogy a koszovói albán bandák behatoljanak Észak-Koszovóba, ahol a koszovói szerbek többsége él. Sőt, azt is hozzátette, hogy a koszovói kormány a szerbek végleges kiűzésére készül az országból. Bizonyítékokkal azonban nem támasztotta alá, hogy az albánok valóban erre készülnének, és a koszovói kormány is tagadja, hogy ilyen szándékai lennének.

Nyitókép: Aleksandar Vučić – Fotó: Stephanie Lecocq / MTI / EPA

#Külföld#szerbia#koszovó

Címlapról ajánljuk