Külföld

Újabb vétó: több tucat országnak tett keresztbe az Orbán-kormány

rtl.hurtl.hu

2022. november 2. 13:41

A migráció témáját is érinti az a megállapodástervezet, amely gondot okoz.

Az Orbán-kormánynak fogalmaztak meg súlyos üzenetet a mozambiki Maputóban, ahol véget ért az afrikai, karibi és csendes-óceáni országok, valamint az EU három napon keresztül tartó, 42. Közös Parlamenti Közgyűlése – írta a hvg.hu.

Az esemény az Orbán-kormányhoz intézett, széles körben elhangzott felszólításról marad emlékezetes, ez ugyanis arról szólt, hogy a magyar kormány végre szüntesse meg a Cotonou utáni AKCS-EU-megállapodás jóváhagyásának vétóját.

Ez a megállapodás az EU és 79 érintett ország közötti jönne létre, és tulajdonképpen az előző 20 éves szerződést váltaná fel egy új, szintén két évtizedre szóló egyezménnyel. 

Az előző szerződés érvényességi ideje már régen lejárt, ideiglenesen meghosszabbították, de a felek már minden határidőből kifutottak, mert a folyamat végéhez közeledve a magyar kormány elkezdett azzal érvelni, hogy 

a magyar parlament nem fogja jóváhagyni ezt a dokumentumot, mert ez erősíti a migrációt.

Az egyezménynek ugyanakkor csak egy pontja szól a migrációról, inkább olyan egyezségek szerepelnek benne, amelyek szükségesek a kétoldalú kapcsolatok rendezett mederben tartásához. 

Tartalmaz azonban egy nagyon lényeges kitételt, miszerint az aláírók vállalják, hogy küzdenek az illegális bevándorlással szemben, és saját polgáraikat minden további nélkül visszafogadják. Ez nagyon fontos akkor, amikor arról beszélünk, hogy milyen nehézségekbe ütközik az illegális bevándorlók visszaküldése. 

Az EU nem tud mit kezdeni a magyar állásponttal, ezért mindig elodázzák a téma napirendre vételét, miközben az AKCS-partnerek türelme is fogytán.

A most lezárult közgyűlés társelnöke, a szociáldemokraták európai parlamenti képviselője, Carlos Zorrinho azt mondta: 

Itt az ideje, hogy Orbán kormánya feloldja vétóját, és átadja a lehetőséget ennek a döntő fontosságú gyűlésnek a továbblépésre.

Hannes Heide, egy másik szociáldemokrata küldött hozzátette, hogy „fel kell ismernünk, hogy e régiók biztonságának demokratikus és gazdasági fejlesztése az Európai Unió közvetlen érdeke”.

Nyitókép: Benko Vivien Cher/MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

#Külföld#orbán-kormány#európai unió#megállapodás#migráció#vétó#bevándorlás#afrika

Címlapról ajánljuk