Külföld

„Az egész ország hatalmas szivárványként ragyog” – Mexikóban legális lett az azonos neműek házassága

rtl.hurtl.hu

2022. október 27. 13:46

Az utolsó szövetségi államban is legalizálták.

Mexikó teljes területén törvényessé vált az azonos neműek házassága, miután az utolsó szövetségi államban is legalizálták azt helyi idő szerint szerdán, írja az MTI.

Az Egyesült Államokkal határos Tamaulipas állam volt az utolsó a 32 mexikói állam közül, ahol a törvényhozás megszavazta az azonos neműek házasságát lehetővé tevő jogszabályt. Egy nappal korábban a déli Guerrero szövetségi államban hoztak hasonló döntést az ottani törvényhozók.

Nincs többé első- vagy másodrangú polgár, minden embert ugyanazok a jogok illetnek meg 

– mondta Nancy Ruiz, a tamaulipasi parlament képviselője.

Tizenkét évig tartó folyamat zárult le ezzel. Először Mexikóvárosban, 2010-ben tették törvényessé az országban az azonos neműek házasságát. Öt évvel később a túlnyomó többségében katolikus ország legfelső bírósága kimondta, hogy minden olyan döntés alkotmányellenes, amely kifejezetten tiltja azonos neműek házasságát. Az ezt követő években a mexikói szövetségi államok fokozatosan, egymás után legalizálták az azonos neműek házasságkötését.

Arturo Zaldivar, a legfelső bíróság elnöke üdvözölte Tamaulipas állam döntését, és a Twitteren úgy fogalmazott, „az egész ország hatalmas szivárványként ragyog”.

Nyitókép: Pixabay

#Külföld#mexikó#meleg#lmbtq#házasság#legalizálás#egyenlőség#legfelsőbb bíróság

Címlapról ajánljuk