Külföld

Már jövőre legalizálnák a kannabiszt Németországban

rtl.hurtl.hu

2022. október 26. 16:26

Az egészségügyi miniszter szerint nem működik a tiltás.

A német egészségügyi miniszter szerdán bejelentette, hogy engedélyeznék az országban a marihuána rekreációs célú használatát. Eszerint a felnőttek Németországban törvényesen vásárolhatnának és birtokolhatnának legfeljebb 30 gramm kannabiszt, illetve saját célra tarthatnának három növényt.

Karl Lauterbach szerint ha elfogadják a törvényt, a német szabályok lennének a legliberálisabbak, de egyszerre a legszabályozottabb piacot is eredményeznék, és példaként szolgálhatnának Európa számára. Erősebben védenék a fiatalkorúakat is, akik most egyre nagyobb mértékben fogyasztanak illegálisan beszerzett kábítószert.

Az egészségügyi miniszter közölte: nem a kannabiszfogyasztást akarják növelni, hanem a fiatalok védelmét és az egészségvédelmet. Szerinte a jelenlegi, tiltásra épülő szabályozás nem működik: az elmúlt egy évben négymillió német fogyasztott legalább egyszer marihuánát.

Hivatalba lépésekor az Olaf Scholz vezette hárompárti koalíció már bejelentette szándékát a kannabisz legalizálására, de a jogalkotást hátráltatta, hogy tartottak attól, hogy ez a lépés európai uniós jogszabályokba és nemzetközi egyezményekbe ütközhet. Németország ezért a héten megküldi a tervezett szabályozás részleteit az Európai Bizottságnak, a testület véleményét kérve. Ha pozitív választ kapnak Brüsszelből, már 2023 első negyedévében beterjesztenék a törvényjavaslatot.

A kannabisztermékek hirdetését ugyanakkor tiltanák, és csak semleges csomagolásban engedélyeznék a forgalmazást, a dohánytermékekhez hasonlóan. Az árusítást engedélyhez kötnék – írta a tervekről a Guardian.

Nyitókép: kannabiszpalánták gondozása Izraelben – Fotó: MTI/Kallos Bea

#Külföld#németország#kannabisz#marihuána#legalizálás

Címlapról ajánljuk