Külföld

Rishi Sunak: Mély gazdasági válsággal kell szembenézni, Liz Truss nem akart rosszat

rtl.hurtl.hu

2022. október 25. 13:52

Sunak megtartotta első beszédét miniszterelnökként.

„Mély gazdasági válsággal kénytelen szembenézni az Egyesült Királyság”, mondta miniszterelnökként tett első hivatalos nyilatkozatában Rishi Sunak, írja az MTI. Sunak azt is elmondta: „Teljes egészében átérzem, milyen súlyos a helyzet”.

Az új brit kormányfő, akit kedden nevezett ki III. Károly király, a Buckingham-palotában tartott audiencia után, Downing Street-i hivatala előtt tartott beszédében kijelentette azt is, hogy elődje, Liz Truss hibákat követett el.

Sunak szerint nem az volt a baj, hogy Truss élénkíteni akarta a brit gazdaság növekedését, mivel ez „nemes cél”, de eközben „történtek bizonyos hibák”. Ezeket „nem rosszakarat okozta, de ettől függetlenül ezek hibák voltak”.

A BBC szerint Sunak azt ígérte, hogy ő viszont ki fogja javítani ezeket a hibákat. „A bizalmat ki kell érdemelni, és remélem, hogy én ki fogom érdemelni az Önökét” – mondta. Azt ígérte, hogy az országot a politikai érdekei fölé fogja helyezni, és olyan kormányt épít, ami „a pártom legjobb részét jelképezi”.

Még ezekről is szót ejtett:

  • Megígérte, hogy megerősíti az egészségügyet.
  • Méltatta elődjét, Boris Johnsont.
  • Azt ígérte, „tettekkel és nem szavakkal” fogja egyesíteni az országot.

Liz Truss múlt csütörtökön mondott le, miután jórészt fedezetlen adócsökkentési programja hatalmas piaci felfordulást okozott. A Trussról szóló portrécikkünket itt, a Sunakról szólót itt tudja elolvasni.

Nyitókép:  Chris Ratcliffe / Bloomberg via Getty Images

#Külföld#rishi sunak#miniszterelnök#beszéd#válság#downing street#liz truss#boris johnson

Címlapról ajánljuk