Külföld

III. Károly király ma kinevezi az új brit miniszterelnököt

rtl.hurtl.hu

2022. október 25. 7:48

Rishi Sunak, a kormányzó brit Konzervatív Párt új vezetője alakíthat kormányt.

Sunakot az alsóházi konzervatív frakció választotta hétfőn nagy többséggel a pártvezetői posztra, emlékeztet az MTI. A tisztségről Sunak elődje, Liz Truss múlt csütörtökön lemondott, miután szeptember végén előterjesztett adócsökkentési programja, amelynek finanszírozási hátterét a piaci szereplők nem látták biztosítottnak, hatalmas piaci felfordulást kavart, és ennek nyomán az alsóházi tory frakció jelentős része Truss ellen fordult.

Távozása a Konzervatív Párt éléről miniszterelnöki tisztségének megszűnését is jelenti. Truss ugyanakkor egészen addig a pillanatig ellátja a kormányfői teendőket, amíg III. Károly kedden, a londoni Buckingham-palotában formálisan el nem fogadja lemondását.

Liz Truss, akit III. Károly király édesanyja, II. Erzsébet királynő szeptember 6-án, halála előtt mindössze két nappal nevezett ki miniszterelnökké, lemondása bejelentéséig alig 45 napot töltött a Konzervatív Párt és a kormány élén. Ezzel ő lett a brit politikatörténet legrövidebb ideig hivatalban lévő miniszterelnöke.

Truss kedden kora délelőtt még összehívja utolsó kabinetülését, majd rövid nyilatkozatot tesz a Downing Streeten. Ezután a Buckingham-palotában audiencián fogadja őt a király, akinek formálisan bejelenti lemondási szándékát.

Károly ezt elfogadja, majd a hagyományos protokoll alapján nem sokkal később szintén audienciára hívja és kormányalakítással bízza meg Rishi Sunakot.

Sunak ezután a Downing Streetre hajtat, ahol várhatóan rövid sajtótájékoztatót tart majd. III. Károlynak, aki édesanyja szeptember 8-án bekövetkezett halála óta az Egyesült Királyság uralkodója, a trónon eltöltött eddigi másfél hónapja alatt Rishi Sunak lesz a második miniszterelnöke Liz Truss után.

Nyitókép: Jeff J Mitchell / Getty Images

 

#Külföld#rishi sunak#brit#miniszterelnök#liz truss

Címlapról ajánljuk